HKEY_CLASSES_ROOT (HKCR CLSID)

HKEY_CLASSES_ROOT, ofta förkortat som HKCR, är ett register i Windows-registret och innehåller information om filtilläggsassociation, samt en programmatisk identifierare (ProgID), Class ID (CLSID) och Interface ID (IID) data.

På det enklaste möjliga sättet innehåller registerkupan HKEY_CLASSES_ROOT nödvändig information för att Windows ska veta vad man ska göra när man ber den att göra något, som att visa innehållet på en enhet eller öppna en viss typ av fil, etc.

HKEY_CLASSES_ROOT Registry Hive (Windows 10).


Hur man kommer till HKEY_CLASSES_ROOT

HKEY_CLASSES_ROOT är en registerkupa, så den sitter på den översta nivån i Registerredigeraren, i roten till hela Windows-registret:

  1. Öppna Registry Editor.

    Det enklaste sättet att göra detta i alla versioner av Windows är att öppna dialogrutan Kör via WIN + R, och skriv in regedit.

  2. hitta HKEY_CLASSES_ROOT i det vänstra området av registerredigeraren.

    Du kanske inte ser det omedelbart om du har använt registret nyligen och lämnat olika bikupor eller nycklar öppna. Träffa Hem på tangentbordet för att se HKCR listat längst upp till vänster.

  3. Dubbelklicka eller dubbelklicka HKEY_CLASSES_ROOT för att expandera bikupan, eller använd den lilla pilen till vänster

Registerundernycklar i HKEY_CLASSES_ROOT

Listan med registernycklar under bikupan HKEY_CLASSES_ROOT är väldigt lång och lika förvirrande. Vi kan inte förklara var och en av de tusentals nycklar du kan se, men vi kan dela upp den i några hanterbara bitar, vilket förhoppningsvis kommer att klargöra den här delen av registret lite.

Här är några av de många filtilläggsassocieringsnycklarna du hittar under HKEY_CLASSES_ROOT-bikupan, varav de flesta börjar med en period:

  • HKEY_CLASSES_ROOT .avi
  • HKEY_CLASSES_ROOT .bmp
  • HKEY_CLASSES_ROOT .exe
  • HKEY_CLASSES_ROOT .html
  • HKEY_CLASSES_ROOT .pdf
  • HKEY_CLASSES_ROOT AudioCD
  • HKEY_CLASSES_ROOT dllfil
  • ...

Var och en av dessa registernycklar lagrar information om vad Windows ska göra när du dubbelklickar eller dubbelklickar på en fil med det tillägget. Det kan innehålla listan över program som finns i avsnittet "Öppna med ..." när du högerklickar / trycker på en fil och sökvägen till varje applikation som listas.

När du till exempel öppnar en fil med namnet draft.rtf på din dator, kan WordPad öppna filen. Registreringsdata som får det att hända lagras i HKEY_CLASSES_ROOT .rtf-nyckeln, som definierar WordPad som det program som ska öppna RTF-filen.

På grund av komplexiteten i hur HKEY_CLASSES_ROOT-nycklar ställs in rekommenderar vi absolut inte att du ändrar standardfilassociationer inifrån registret. Se istället hur du ändrar filassociationer i Windows för instruktioner om hur du gör detta från ditt vanliga Windows-gränssnitt.


HKCR & CLSID, ProgID, & IID

Resten av tangenterna i HKEY_CLASSES_ROOT är ProgID-, CLSID- och IID-nycklar. Här är några exempel på var och en:

ProgID-nycklar finns i roten till HKEY_CLASSES_ROOT, tillsammans med filtilläggsföreningarna som diskuterats ovan:

  • HKEY_CLASSES_ROOT FaxServer.FaxServer
  • HKEY_CLASSES_ROOT JPEGFilter.CoJPEGFilter
  • HKEY_CLASSES_ROOT WindowsMail.Envelope
  • ...

Alla CLSID-nycklar finns under CLSID undernyckel:

  • HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{00000106-0000-0010-8000-00AA006D2EA4}
  • HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{06C792F8-6212-4F39-BF70-E8C0AC965C23}
  • HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{FA10746C-9B63-4b6c-BC49-FC300EA5F256}
  • ...

Alla IID-nycklar finns under Gränssnitt undernyckel:

  • HKEY_CLASSES_ROOTInterface{0000000d-0000-0000-C000-000000000046}
  • HKEY_CLASSES_ROOTInterface{00000089-0000-0010-8000-00AA006D2EA4}
  • HKEY_CLASSES_ROOTInterface{00000129-0000-0000-C000-000000000046}
  • ...

Vad ProgID-, CLSID- och IID-nycklarna är relaterade till några mycket tekniska aspekter av datorprogrammering och ligger utanför ramen för denna diskussion. Du kan dock läsa mer om alla tre här, här respektive här.


Säkerhetskopiera HKEY_CLASSES_ROOT-bikupan

Utan undantag bör du alltid säkerhetskopiera alla registerposter du planerar att redigera eller ta bort. Se Hur du säkerhetskopierar Windows-registret om du behöver hjälp med att säkerhetskopiera HKEY_CLASSES_ROOT eller någon annan plats i registret till en REG-fil.

Om något går fel kan du alltid återställa Windows-registret till ett fungerande tillstånd med säkerhetskopian. Allt du behöver göra är att öppna REG-filen och bekräfta att du vill göra dessa ändringar.

Mer om HKEY_CLASSES_ROOT

Medan du kan redigera och ta bort alla undernycklar i HKEY_CLASSES_ROOT-bikupan kan inte rotmappen, precis som alla bikupor i registret, bytas namn eller tas bort.

HKEY_CLASSES_ROOT är en global bikupa, vilket innebär att den kan innehålla information som gäller för alla användare på datorn och kan ses av alla användare. Detta står i kontrast till vissa bikupor som har information som endast gäller för den inloggade användaren.

Eftersom HKEY_CLASSES_ROOT bikupan faktiskt är kombinerad data som finns i både HKEY_LOCAL_MACHINE bikupan (HKEY_LOCAL_MACHINE Software Classes) och HKEY_CURRENT_USER bikupan (HKEY_CURRENT_USER Software Classes) innehåller den också användarspecifik information. Även om så är fallet kan HKEY_CLASSES_ROOT fortfarande bläddras av alla användare.

Det betyder naturligtvis att när en ny registernyckel skapas i HKEY_CLASSES_ROOT-bikupan, kommer samma att visas i HKEY_LOCAL_MACHINE Software Classes, och när en tas bort från endera tas samma nyckel bort från den andra platsen.

Om en registernyckel finns på båda platserna men konflikter på något sätt, har de data som finns i den inloggade användarens bikupan, HKEY_CURRENT_USER Software Classes, prioritet och används i HKEY_CLASSES_ROOT.

Lämna en kommentar