Apple förbereder homeOS: det är operativsystemet för det smarta hemmet


Ett mystiskt homeOS dök upp av misstag i en ny version av Apple Music: eventuellt nytt operativsystem för det smarta hemmet.

Fem operativsystem: om det fanns något sådant som igenkänning skulle Apple redan ha det på bordet. iOS, iPadOS, watchOS, tvOS och macOS. De två första är ganska lika varandra, och vissa skulle kunna tvingas betrakta dem som identiska. Men Apple har hittills visat att man inte har något emot att ha alla dessa operativsystem för sina produkter, trots att resten av det tekniska landskapet rör sig i motsatt riktning. Google och Microsoft har till exempel länge drivit idén om ett enda operativsystem som är plattformsoberoende, dvs. som kan anpassas till flera enheter, även med olika formfaktorer. Apple kan å andra sidan snart presentera sitt sjätte system, eller helt enkelt vara redo att byta namn på ett av de fem befintliga operativsystemen, även om det är troligt att Apple också har en ambition på medellång och lång sikt att förenhetliga allt. När Apple Silicon-chipsen kommer att installeras i Macs kommer de troligen också att använda samma tekniska arkitektur som har gjort iPhone, iPad och företaget lyckligt lottade, så det är kanske bara en tidsfråga innan Apples operativsystem reduceras till ett eller högst två.

Apples outgivna homeOS

Ett förbiseende förrådde en Apple-man, en senior iOS-ingenjör som arbetade med en version av Apple Music där två referenser till ett outgivet operativsystem kallat homeOS hittades. Naturligtvis tog Apple snabbt bort de felande citaten, men skadan var redan skedd.

Det sätt på vilket Apple rättade till situationen gav också ytterligare detaljer till ryktet, som fick en igenkännbar form när hänvisningarna till homeOS ersattes med det nuvarande tvOS. Så tvOS, operativsystemet för Apple TV och Apple HomePod (som ännu inte säljs i Italien), skulle vara kopplat till det ännu inte släppta homeOS.

Hur? Det finns två huvudsakliga hypoteser: att det kan vara ett nytt operativsystem som Apple arbetar på för att komplettera det befintliga utbudet och vars namn av misstag har rymt från Cupertinos korridorer, eller att Apple är redo att byta namn på tvOS.

Det stämmer att tvOS används av Apple TV, så nomenklaturen är konsekvent, men det har den inte varit sedan debuten av smarta högtalare i kölvattnet av Googles Nest och Amazons Echo, då tvOS också användes på Apples HomePods.

Hypotesen om omprofilering verkar nu mer trovärdig än den tidigare. Det skulle sluta med att Apple upprepar det som hände för några år sedan med iOS, som först hamnade på iPhones och iPads och sedan förvandlades till iPadOS. Det hela måste dock inramas med anslutningen till Matter, Amazon-Google-Apple-standarden för hemautomation.


homeOS, debut på WWDC21?

Och funderar Apple på en tredje hypotes som är resultatet av kombinationen av de två: homeOS skulle vara ett nytt operativsystem som är enhetligt för alla smarta hem-apparater som för närvarande finns på prislistan och de som kommer att finnas på listan under de kommande åren.

En ledtråd till stöd för denna tes kommer från det faktum att de kodrader som innehåller homeOS identifierar det som en mobil plattform på samma nivå som iOS och iPadOS, när både Apple TV och Apple HomePod i själva verket inte är utformade för mobil användning.

Den tredje hypotesen är alltså inte att avfärda. Och om homeOS är ett namn som Apple faktiskt arbetar på kan det komma ut redan vid nästa veckas WWDC21 tillsammans med iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 och macOS12.


Lämna en kommentar