CDR-fil (vad det är och hur man öppnar en)

En fil med .CDR-filtillägget är sannolikt en CorelDRAW Image-fil, som är en vektorbild som skapats av CorelDRAW för att innehålla text, bilder, effekter, former, etc., vanligtvis för att skapa bokstäver, kuvert, webbsidor, banners och andra dokument.

Andra CDR-filer kan vara Macintosh DVD / CD Master-filer som innehåller mappar och filer i ett enda arkiv för att bränna data till en skiva, ungefär som ISO-formatet du kanske känner till i Windows.

Raw Audio CD Data-formatet använder också .CDR-filtillägget. Dessa är rippade / kopierade musikfiler tagna från en CD.

Ytterligare en användning för CDR-filer är som Crash Data Retrieval Data Files. Dessa genereras från sensorer installerade i fordon som använder en Crash Data Retrieval (CDR) -enhet.


Hur man öppnar en CDR-fil

Eftersom det finns flera filformat som använder .CDR-filtillägget måste du först förstå vilket format filen är i innan du vet vilket program som kan öppna den.

Om du vet att din CDR-fil är en bild av något slag är det troligt att det är en CorelDRAW-bildfil. Detsamma gäller för de andra tre; om du använder en Mac, överväg filen som en DVD / CD-masterfil eller en Raw Audio CD-datafil om du misstänker att det är musik. Filer som tagits från en Crash Data Retrieval-enhet är i det formatet.

Öppna CorelDRAW Image CDR Files

CDR är huvudfilformatet som används med CorelDRAW-programvaran. De kan sparas som mallar om samma dokumentlayout behöver användas igen, det är där CDT-formatet kommer ifrån. De kan också komprimeras och sparas som CDX-filer.

Vissa gratisprogram som öppnar dessa CDR-bildfiler inkluderar Inkscape och CDR Viewer.

Här är några icke-gratis CDR-öppnare:

  • CorelDRAW Graphics Suite
  • CorelDRAW PaintShop
  • CorelDRAW WordPerfect
  • Adobe Illustrator
  • ACD Systems Canvas

Öppna Macintosh DVD / CD Master CDR-filer:

CDR-filer i detta format görs med det inbyggda verktyget Disk Utility i macOS.

  • Apples Disk Utility eller DiskImageMounter-verktyget på en Mac är dina bästa satsningar.
  • Ett annat alternativ är HFSExplorer, som öppnar CDR-filer i Windows, Mac och Linux. Detta program stöder också liknande filformat som DMG, ISO, IMG, SPARSEIMAGE och SPARSEBUNDLE.

Öppna Raw Audio CD-datafiler

Dessa CDR-filer liknar WAV- och AIF-filer. Vissa program sparar rippade musikfiler i detta format.

  • Du kan spela CDR-filer med iTunes eller öppna dem för bränning med ImgBurn eller ett DVD-ripperprogram som DVD Decrypter.
  • macOS-användare kan också använda iTunes för att öppna CDR-filer eller Roxio Toast för att bränna dem på en skiva.

Öppna datafiler för hämtning av kraschdata

Dessa filer används med programvaran Bosch Crash Data Retrieval System.

Med tanke på alla olika användningsområden för CDR-filer finns det en chans att din öppnar i ett annat program som du inte vill använda CDR-filen med. Om du använder Windows kan du här ändra standardprogrammet för ett visst filtillägg för att ändra programmet som öppnar CDR-filen.

Hur man konverterar en CDR-fil

CorelDRAW-bildfiler i CDR-format kan konverteras till AI, PDF, JPG, EPS, TIFF och andra liknande format med Zamzar, en gratis filkonverterare online. Ladda bara upp din fil till den webbplatsen och välj sedan ett av de format som stöds för att spara CDR-filen till.

Även om formateringen kanske inte matchar bra kan du använda en CDR-fil i Photoshop genom att konvertera den till PSD med Convertio. På den webbplatsen kan du också spara CDR-filen till ett antal andra filformat.

Konvertera CDR till ISO i macOS med det här kommandoradskommandot och ersätt sökvägen och filnamnen med dina egna:

hdiutil konvertera /path/originalimage.cdr -format UDTO -o /path/convertedimage.iso

ISO-filen kan sedan konverteras till DMG om du i slutändan vill att CDR-filen ska vara en DMG-bildfil.

Att spara en CDR-fil på en skiva kan göras med ImgBurn-programmet som nämns ovan. Välj den Skriv bildfil till en skiva och välj sedan CDR-filen som "Source" -fil.

Om en Crash Data Retrieval Data-fil kan sparas i andra format, är det troligtvis gjort med programvaran ovanifrån som kan öppna den. Leta efter en Fil > Spara som or Konvertera / exportera meny.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om du inte kan öppna filen med de program som nämns här, kontrollera att du läser filtillägget korrekt. Du kanske faktiskt har att göra med en CBR-, CDA- (CD Audio Track Shortcut) eller CDDA-fil.


Lämna en kommentar