De appar du måste ta bort från din smartphone


Vissa appar försämrar smartphoneprestanda eller förbrukar för mycket ström. Här är apparna du bör radera direkt

Appar är hjärtat och själen i smartphones. De är nödvändiga eftersom de erbjuder ytterligare tjänster utöver de som tillhandahålls av enheten, men de är demoniska eftersom de förbrukar batteri, slösar tid och i vissa fall till och med är farliga. Det går knappt en dag utan att det kommer nyheter om nya Android-appar som döljer adware, särskild skadlig kod som visar vilseledande reklam och stjäl användarinformation.

Vad ska man göra med appar? Ska du radera alla från din smartphone? Eller finns det något sätt att hantera dem bättre? Det vore dumt att demonisera appar. De är ett mycket användbart verktyg när de används på rätt sätt. De gör det möjligt att övervaka din fysiska aktivitet, påskyndar kommunikationen på jobbet och har många andra funktioner. Det kan dock vara farligt att installera för många appar. Särskilt när det gäller "smarttelefonens hälsa": batteritiden kan försämras, liksom enhetens prestanda. Det finns vissa kategorier av appar som det skulle vara bra att ta bort helt och hållet från din smartphone.

Vilka appar pratar vi om? Visst appar som tar upp för mycket minne på smarttelefonen. Det handlar främst om spel och sociala appar som nu tar upp hundratals megabyte utan att användaren märker det. På samma nivå finns appar som förbrukar smarttelefonens batteri: i vissa fall kan appar förbli aktiva i bakgrunden och fortsätta att tömma enheten. Här är alla appar som du måste radera omedelbart för att undvika problem med din smartphone.

Appar som gömmer virus

Detta är ett problem som främst drabbar Android-smartphones, eftersom det är ett operativsystem med öppen källkod och det är också möjligt att installera appar från tredjepartsbutiker. Under de senaste månaderna har antalet fall av Android-appar som innehåller skadlig kod och virus ökat dramatiskt. I de flesta fall är det adware, en särskild typ av virus som ständigt visar vilseledande reklam och saktar ner smarttelefonen.

Adware är farligt av flera skäl: förutom att försämra enhetens prestanda kan det stjäla personlig information från användarna, spionera på dem och aktivera oönskade betalda prenumerationer. Om du märker att konstiga annonser dyker upp på skärmen, kontrollera vilka appar du nyligen har uppdaterat eller installerat och avinstallera dem omedelbart.


Appar som förbrukar för mycket batteri

Batterilivslängden på smarta telefoner är ett av de största problemen som tillverkarna försöker lösa, men med ganska dåliga resultat. Problemet är de allt mer energikrävande apparna: trots ett batteri på 4000-5000 mAh måste du ladda din smartphone varje dag. Även om du stänger en app varje gång du slutar använda den, förblir den i många fall aktiv i bakgrunden och fortsätter att förbruka ström. Typiska fall är appar för meddelanden och sociala appar, som förblir aktiva för att skicka meddelanden och varningar.

Om du märker att en app förbrukar mycket ström (du kan kontrollera det i panelen Batteri i Inställningar), ta bort den. Du hittar säkert ett energisparande alternativ i App Store och Google Play Store.


Appar som försämrar smartphoneprestandan

Är din smartphone långsammare än vanligt? Kan du inte starta några appar? Det kan bero på appar. Om lagringsutrymmet är mer än 90 % fullt måste du börja städa upp genom att ta bort onödiga eller dubbla appar. Gå helt enkelt igenom listan med appar och kontrollera vilka appar som är likadana eller vilka du inte har använt på länge. När du har tagit bort dem kommer din smartphone att vara snabb igen.

Appar som tar för mycket utrymme

Det finns vissa appar som tar upp mycket minnesutrymme utan att du märker det. I de flesta fall handlar det om videospel och sociala appar. I många fall tvingar videospel användaren att ladda ner ytterligare paket när appen väl är installerad. Dessa paket kan vara flera hundra megabyte stora. Ett exempel? Real Racing 3 eller något annat körsimuleringsspel.

Ett annat problem är sociala appar. Under de senaste åren har de blivit allt större på grund av de nya funktioner som utvecklats. Om du inte kan klara dig utan Facebook (en av de tyngsta apparna) kan du installera Lite-versionen som är avsedd för utvecklingsländer. Vissa funktioner saknas, men de viktigaste finns med.

Lämna en kommentar