Facebook vet alltid var du är, även om du förbjuder spårning

#


Det sociala erkänner att det alltid spårar sina medlemmars position, även om de har valt att stänga av geolokalisering. Så här gör den och varför den gör det

Om du vill skydda din integritet räcker det inte med att stänga av spårningen av din smartphones position, som upptäcks via GPS eller mobila nätverk och Wi-Fi-nätverk. Facebook säger själv att de alltid vet varifrån deras användare ansluter sig, och utifrån den sociala jättens ord kan vi gissa att det inte bara är Facebook som samlar in denna information.

I ett brev till amerikanska senatorer, som i åratal har frågat Mark Zuckerberg om den politik som antagits för att skydda amerikanernas uppgifter, medgav Facebook att de kan veta var varenda användare befinner sig när som helst på dygnet, även om användaren har valt att inte dela med sig av sin plats. Enligt Facebooks brev till de amerikanska senatorerna skulle allt detta dessutom vara bra för användaren och paradoxalt nog för hans och hans smarttelefons säkerhet. Allt detta har bara gett bränsle åt kontroversen mot Facebook och hur företaget hanterar sina användares personuppgifter.

Hur vet Facebook alltid var du är

Även om användaren inaktiverar lokaliseringsspårning har Facebook flera sätt att veta var han befinner sig: det första är att läsa den information om plats som delas av användaren själv, som ofta geolokaliserar sig själv, det andra är att spåra IP-adressen för den enhet som han ansluter till. Den sistnämnda informationen är lite mindre exakt än direkt spårning, men ändå tillräcklig för att veta i vilket område i en stad enheten, och därmed användaren, befinner sig.


Varför Facebook spårar vår plats

Facebook hävdar att kontinuerlig spårning av plats är en fördel för användaren. Om någon från Asien helt plötsligt ansluter till en profil som tillhör en användare som normalt sett bor i Amerika, Europa eller någon annanstans i världen, kan Facebook se att något är fel och varna användaren.


Är det bara Facebook?

Det är mycket osannolikt att det bara är Facebook som gör det här. Andra stora namn på webben, som Twitter och Google, skickar också meddelanden till sina användare om misstänkt åtkomst från områden utanför den kända världen. Och det är lika osannolikt att en hackare som tar sig in på vår Twitter- eller Google-profil från Thailand inte har avaktiverat GPS:en och behållit lokaliseringsspårningen aktiv.

Lämna en kommentar