Google Lens och Augmented Reality, vad är nytt på Google I/O 2017


Under Google I/O 2017 tillkännagavs ett antal viktiga innovationer: ett nytt VR-visir och Google Lens, filter för förstärkt och blandad verklighet

Under ett non-stop-tal som varade i över två timmar presenterade Google på sin årliga Google I/O 2017 -konferens för utvecklare en lång rad nya produkter och framtida uppdateringar av sina olika tjänster.

En av de mest intressanta nya produkterna som presenterades under konferensen är definitivt Google Lens. Det här är inte smarta glasögon eller linser utan AR-filter som kan appliceras på kameran på en enhet med Google Assistant. Tekniken kommer att kunna känna igen vad den ser: det räcker till exempel att ta med smarttelefonen och peka på en restaurang med den bakre kameran för att Google Lens ska känna igen restaurangen och automatiskt visa feedback, tider och menyer på skärmen. Google sa att vi i framtiden kommer att förstå världen bara genom att rikta en kamera mot den.

Ny hårdvara för artificiell intelligens

Google tillkännagav under I/O-konferensen också den andra generationen av sin hårdvara för artificiell intelligens. Tensorprocessorenheter (TPU) kommer att implementeras i Googles molnsystem. Detta kommer enkelt uttryckt att göra det möjligt för stora företag att få en mycket snabbare och bättre fungerande molntjänst.


Uppdateringar för Google Assistent

Tack vare implementeringen av Google Lens planeras många förbättringar för Google Assistent. Googles intelligenta assistent kommer nu att kunna utföra olika åtgärder genom att rikta kameran mot ett objekt. Om vi till exempel riktar telefonen mot ett foto av vårt favoritband kommer assistenten att känna igen bandet och fråga oss om vi vill spela några av deras låtar, köpa deras senaste album eller boka en plats på en av deras konserter. Google Assistant kommer också att finnas tillgänglig på iPhone. Google har gett utvecklare möjlighet att integrera den röststyrda personliga assistenten i framtida mobila enheter. Flera språk har också lagts till, bland annat koreanska och tyska. Slutligen kommer Google Assistant att komma till Italien i slutet av året.


Google Home

Den artificiella intelligensen som Google utvecklat för att konkurrera med Amazon Echo-enheterna inom smarta hem fortsätter att växa. Google Home kommer att ge realtidsnotiser även när vi inte är hemma. Om vi till exempel registrerar vår hemkomsttid från jobbet under veckan får vi strax före arbetsdagens slut ett meddelande från assistenten som ger oss råd om vilken väg vi ska ta utifrån trafikuppdateringar i realtid eller vilken buss vi ska ta för att hitta rätt förbindelser och komma hem snabbare. Dessutom kommer Google Home nu att kunna ringa samtal. För tillfället är det dock bara för USA och Kanada.

Google Photos

Och under Google i/O 2017-konferensen tillkännagavs att över 500 miljoner människor lagrar foton via appen Google Photos.Det amerikanska företaget presenterade också några nya uppdateringar för appen, bland annat möjligheten att hitta de bästa bilderna att skicka och dela med vänner. Google lanserade också fotoböcker. Detta är en funktion där användarna kan välja de viktigaste bilderna som de har sparat i appen och besluta att skapa ett fysiskt album som skickas för 10 dollar direkt hem till dem. För tillfället är tjänsten endast tillgänglig i USA. Stöd för linser kommer också att finnas i Fotos. Det räcker med att peka på en person för att få veta vem han eller hon är och vilket telefonnummer han eller hon har, eller så kan vi peka på en byggnad och assistenten informerar oss om den byggnadens eller monumentets historia.

Google VR och AR

Google pratade som sagt en hel del om sina nya projekt för virtuell verklighet och sa under konferensen att man troligen snart kommer att lansera en ny enhet för Daydream VR-plattformen.Enligt flera rykten, som bekräftats av HTC, ska visiret komma före jul. Företaget visade också upp några nya funktioner för förstärkt verklighet som är avsedda att hjälpa studenter med sina studier. De liknar den utbildningsprogramvara som Google släppte 2015 och som gjorde det möjligt för elever att åka på virtuella skolresor för att lära sig historia, geografi och konst på ett interaktivt sätt.

Android Go

Ett av Googles uttalade mål är att göra billiga smartphones som kan fungera i tillväxtländer. Nu är Googles plan mycket tydligare och syftar till att skapa en Lite-version av sitt mobila operativsystem som även kan köras på enheter med mindre än 1 GB RAM-minne. Android Go, som operativsystemet heter, förväntas debutera på smartphones från 2018.

Lämna en kommentar