H.266/VVC, den nya videokodningen som gör 4K-videor lättare


H.266/VVC-standarden, en ny videokodning som kan minska vikten på strömmade filmer och tv-serier med 50 %, har presenterats

Ett kvantumsprång i kodningseffektivitet. Så beskriver Fraunhofer Heinrich Hertz Institute sin senaste videokomprimeringsstandard: H.266/Versatile Video Coding (VCC). En standard som enligt det tyska institutet kan revolutionera streamingvärlden.

Standarden H.266/VCC är efterföljaren till 2013 års High Efficiency Video Coding (H.265/HEVC), som i sin tur är efterföljaren till 2003 års H.264/MPEG-4 AVC. Enligt Fraunhofer HHI kan VVC minska storleken på en 90-minuters video i 4K-upplösning med 50 procent: från 10 GB med H.265/HEVC-kodning till endast 5 GB med H.266/VVC-kodning. Detta öppnar en värld av möjligheter, för när standarden tillämpas på streaming halverar den anslutningshastigheten som krävs för att överföra video i UHD-upplösning. Om vi ser framåt gör VVC framtida 8K-video mycket mer lätthanterlig. Dessutom har den nya standarden funktioner som är särskilt utformade för streaming.

H.266/VVC-kodning: bäst för streaming?

Förutom den betydande minskningen av videofilstorleken har VVC-kodningen andra fördelar. Den kan användas från 480p upp till 8K-upplösning, har stöd för HDR-färg, adaptiv upplösningsminskning (när det inte finns tillräckligt med databandbredd för streaming skickas en video med lägre upplösning) och tilebaserad streaming (dvs. uppdelning av bilden i flera "tiles", med olika kvalitet och komprimering). Allt detta gör enligt Fraunhofer Heinrich Hertz-institutet H.266 codec till framtidens idealiska streamingformat.


H.266/VVC, AOMedias AV1 eller MPEG 5: vem vinner?

H.266/VVC-formatet är inte det enda som tävlar om att bli den bästa standarden för videokomprimering under detta årtionde: det finns också AOMedias AV1 och MPEG 5. Den förstnämnda utvecklades av Alliance for Open Media, ett konsortium vars grundare inkluderar Google, Mozilla och Cisco (och Google använder AV1 för 8K-streaming på YouTube). Jämfört med det gamla HEVC uppnår AV1 upp till 40 procent högre komprimering och har fördelen att vara gratis (men det finns en rättslig tvist om detta).

Megap 5 stöds i stället av Huawei, Qualcomm och Samsung och lovar 25 procent högre komprimering än HEVC och är avgiftsfri i sin grundversion. VVC kommer att erbjudas enligt en FRAND-licens (Fair, Reasonable And Non-Discriminatory: du betalar, men inte för mycket) och har en stor begränsning: det krävs särskild hårdvara för att komprimera och dekomprimera filer.


Lämna en kommentar