Iliad har köpt en majoritetsandel i Unieuro: fast telefoni närmare


Iliad banar väg för fast telefoni i Italien: företaget blir Unieuros största aktieägare med en andel på 12 %

Efter att ha revolutionerat mobilmarknaden siktar Iliad nu på fast telefoni och gör det via Unieuro. Telefonoperatören har meddelat att den har förvärvat 12 procent av Unieuros aktiekapital och därmed blivit majoritetsägare.

De två företagen hade redan samarbetat i två år, då Iliad Simboxes installerades i 200 av Unieuros 500 butiker i Italien. Telefonoperatörens kunder kunde sedan gå till Unieuros fysiska butiker, Italiens ledande återförsäljare av elektronik och hushållsapparater, och köpa sina egna SIM-kort. När operatören förbereder sig för att ta steget in i fast telefoni har den beslutat att investera i Unieuro, som Iliad Italias vd Benedetto Levi säger sig dela kärnvärden som innovationsvilja, entreprenörsanda och fokus på kvaliteten i relationerna med konsumenter och användare.

Iliad går in i Unieuro och blir första aktieägare

Telekomkoncernen Iliad grundades av Xavier Niel och beslutade 2021, efter ett givande samarbete med Unieuro, att investera och förvärva 12 procent av aktiekapitalet och blev därmed den första aktieägaren. Meddelandet kom i ett pressmeddelande från telefonoperatören, som förklarade att de förvärvade aktierna genom Iliad Holding S.p.A. och Iliad S.A..

Efter att ha anlänt till Italien i slutet av maj 2018 har Iliad på bara två år nått totalt 7,24 miljoner abonnenter, cirka 9 % av mobilmarknaden i landet. Unieuro, å andra sidan, avslutade sin preliminära redovisning den 28 februari 2021, som fortfarande godkänns av de lagstadgade revisorerna, men som redan visar en ny rekordintäkt på cirka 2,7 miljarder euro, vilket motsvarar en tillväxt på cirka 9,8 % under det senaste året.

Båda företagen förbereder sig därför på att skörda resultat från denna nya satsning, vilket också framgår av vd Levi, som säger: "Vi är glada att gå in i Unieuros kapital för att följa dem i deras långsiktiga tillväxt. Vi uppskattar Unieuro-teamet och delar grundläggande värderingar med dem: en ständig vilja att förnya, en stark entreprenörsanda och en verklig uppmärksamhet på kvaliteten i relationen med användare och konsumenter".


Iliad och Unieuro: vad förändras

Samarbetet mellan Iliad och Unieuro föddes för två år sedan, när operatörens Simboxar dök upp i 200 av de 500 butikerna i kedjan av butiker för hushållsapparater. De två märkena har varit förknippade sedan dess, eftersom nya Iliad-abonnenter enkelt kunde använda Simboxarna för att få sitt eget SIM-kort och börja använda det, utan att behöva beställa det på nätet och vänta på leverans. Även om det inte finns några uttryckliga hänvisningar till Iliads planer på att öppna ett eget erbjudande för fast telefoni, är steget att bli storägare i Unieuro för många ytterligare ett steg mot att utöka telefonoperatörens utbud.


Lämna en kommentar