IPhone 12, 5G kommer att fungera ”halvvägs”: begränsad hastighet för många användare

#


De två iPhone 12-modellerna kommer inte att stödja millimetervågor och kommer inte att kunna dra full nytta av 5G

Under de senaste dagarna publicerade Jon Prosser från Front Page Tech ryktet att den framtida iPhone 12 kommer att ha ett grundpris på "bara" 649 dollar, det vill säga 50 mindre än iPhone 11, för versionen med 5,4-tums OLED-skärm, två kameror och 5G-anslutning. Många har undrat hur Apple ska kunna erbjuda dessa funktioner till det här priset.

Nu avslöjar Jon Prosser själv sanningen: iPhone 12 på 5,4 och 6,1 tum kommer inte att stödja millimetervågor, den så kallade mmWave 5G, utan endast frekvenser under 6 GHz. Den enda millimetervågskompatibla iPhone 12s kommer att vara Pro- och Pro Max-versionerna. På så sätt delar Apple tydligt upp sortimentet i två delar och skapar en viktig teknisk skillnad som motiverar den stora prisskillnaden: iPhone 12 Pro på 6,1 tum kommer enligt Prosser att kosta 999 dollar, medan Pro Max på 6,7 tum kommer att kosta 1 099 dollar. Men vad är annorlunda utan millimetervågor?

mmWave 5G: varför det spelar roll

De cellulära nät som vi har använt under de senaste åren, nämligen 2G/3G/4G, har använt frekvenser på upp till 3 GHz. 5G kan användas på flera olika frekvenser: 700 MHz (som i Italien för närvarande upptas av marksänd digital-tv, i väntan på att den ska stängas av), 2,6 GHz och 3,7 GHz samt 26 GHz. Sedan finns det vågor med högre frekvenser, upp till 95 GHz, som definieras som millimetriska och som i vissa länder redan delvis har tilldelats (eller kommer att tilldelas i framtiden) 5G-nät. Ju högre frekvens, desto större mängd data kan transporteras under en enda sekund och desto högre hastighet på mobilt internet. Men ju lägre frekvens, desto längre kan vågen färdas och desto större är nätverkstäckningen.


iPhone 12 "kastrerad"?

Det faktum att iPhone 12s kan vara inkompatibel med 5G mmWave är ingen bra nyhet för användare och potentiella köpare. De hastigheter som kan uppnås genom att utnyttja dessa mycket höga frekvenser är verkligen anmärkningsvärda: i USA kan till exempel Verizons mmWave 5G-nät erbjuda hastigheter på över 1 GBps, praktiskt taget som fina optiska fibrer. Det måste dock också sägas att denna typ av nät har mycket låg täckning och i praktiken kommer de främst att användas som ett alternativ till offentligt Wi-Fi på begränsade platser som torg, köpcentrum eller små men mycket välbesökta platser. Att inte kunna dra nytta av millimetervågor är därför kanske inte en stor uppoffring för Apple-fans.


Lämna en kommentar