IPhone, det blir svårare att byta batteri: vad som händer


Specialiserad reparationssajt IfixIt har upptäckt att Apple blockerar självreparationer av batterier med ett speciellt utformat mjukvarusystem

Apple vill inte att du byter ut batteriet i din iPhone själv eller att du får det bytt ut av ett obehörigt center. Inte ens om du byter ut det mot ett Apple-batteri från en annan iPhone. Om du gör det måste du avstå från att övervaka batteriets hälsa och ett felmeddelande visas i inställningarna.

IfixIt har upptäckt att om du inte byter ut batteriet på ett Apple-auktoriserat center till den kostnad som Apple bestämmer kan du inte längre övervaka hälsan hos det nyinstallerade batteriet, även om det är nytt och original. Det här är inget fel, utan ett exakt val av Apple, som har installerat ett slags mjukvarulås på de nya iPhone XR, XS och XS Max. Detta lås kan naturligtvis endast öppnas av tekniker som är auktoriserade av Cupertino-företaget. För användaren innebär detta ytterligare reparationskostnader, eftersom de inte längre kan vända sig till oberoende verkstäder.

Hur Apples batterilås fungerar

Det har i princip upptäckts att om du byter batteriet i en av de nya iPhone-modellerna visas ett meddelande i avsnittet för batteriinställningar som säger: "Kan inte verifiera om den här iPhone har ett äkta Apple-batteri. Information om batteriets hälsa finns inte tillgänglig." Detta händer oavsett om du använder ett batteri från en tredje part (i så fall är det förståeligt att Apple försöker avråda dig från att installera ett sådant) eller ett originalbatteri från Apple. Meddelandet visas i både iOS 12 och iOS 13 beta.


Varför iPhone inte känner igen originalbatteriet

YouTuber Justin från kanalen The Art of Repair förklarar att det finns ett Texas Instruments-chip i batteriet som ger information till iPhone, till exempel batterikapacitet, temperatur och hur lång tid det tar att ladda ur batteriet helt. Nästan alla batterier till smarttelefoner har en version av detta chip, och Apple använder en egen version.

Chipet som är inbyggt i de nya iPhone-batterierna innehåller en autentiseringsfunktion som lagrar information för att koppla ihop batteriet med iPhone-moderkortet. Om batteriet inte har den unika autentiseringsnyckeln som finns på iPhone-moderkortet kommer det att visa ett "Service"-meddelande.

Detta innebär att om du tar ut batteriet ur en iPhone X och sätter in det i en annan iPhone X kommer meddelandet fortfarande att visas eftersom varje batteri är "bundet" till en specifik iPhone. För att åtgärda problemet måste du programmera om Texas Instruments-chippet genom att sätta in nyckeln som motsvarar din iPhone i batteriet. Men det är bara ett auktoriserat Apple-servicecenter som kan göra det.


Lämna en kommentar