Mer än 100 hål i marken har plötsligt öppnats i Kroatien

#


De kallas "sinkholes", vars existens beror på extremt djupa underjordiska grottor. I Kroatien har 100 hål i marken plötsligt öppnats.

Detta är inte det mer katastrofala fallet med Mexico City, som enligt forskarna sakta sjunker, men det är farligt nära: i Kroatien har mer än 100 hål i marken öppnats. Invånarna i två byar cirka 40 kilometer från huvudstaden Zagreb är rädda för var de ska sätta sina fötter. Från strax före 2021 till slutet av januari har det dykt upp slukhål som blommor på en åker. Inte bara på landsbygden, utan även under husen hos invånarna i Mečenčani och Borojevići, som har drabbats av skador som kollaps och sprickor.

Invånarnas rädsla: "Vi vet inte om vi kommer att behöva lämna"

"Vi vet inte om vi kommer att bli tvungna att lämna. Dessa hål är farliga eftersom de öppnas plötsligt och vatten strömmar ut ur dem", beskriver Stojan Kresojevic den mardrömslika situationen. Enligt Kroatiens geologiska institut har 54 slukhål öppnats på 30 dagar. Nyhetsbyrån AFP samlade dock in information från fältet och kom fram till en mycket mer oroande uppskattning, enligt vilken det kan finnas så många som 100 slukhål.


Vad är slukhål och varför dyker de plötsligt upp

Dessa är slukhål, öppningar som är upp till 30 meter breda och 15 meter djupa, och som uppstår i områden vars undergrund kännetecknas av förekomsten av underjordiska håligheter och grottor. Kroatien har faktiskt dussintals grottor, varav tre är över 1 000 meter djupa. Men slukhål kan också vara resultatet av seismiska fenomen, och det är ingen tillfällighet att Kroatien drabbades av en jordbävning med en magnitud på 6,4 i december 2020, som dödade sju personer och skadade 26.

Vetenskapsmännen anser att det är fullt rimligt att markrörelser orsakade att valven i dessa gigantiska grottor kollapsade, vilket skapade dussintals och åter dussintals slukhål. "Även utan jordbävningar skulle marken ovanför dessa håligheter kollapsa och det skulle bildas sänkor, vilket ibland har hänt tidigare, men jordbävningar har påskyndat och intensifierat dessa processer". Detta är avhandlingen från Kroatiens geologiska institut.

Fenomenet som nyligen observerats på Balkan för tankarna till en annan spektakulär och dramatisk kollaps som inträffade på andra sidan jordklotet: det enorma slukhålet som öppnade sig vid Australiens kust.

Giuseppe Giordano


Lämna en kommentar