Vad är eSIM:er för telefoner och hur fungerar de

#


Utrymmet blir allt viktigare i smartphones, och för att få plats med nya komponenter måste vi snart säga adjö till klassiska SIM-kort och ta till oss eSIM:er

Utrymmet kommer att betyda allt i framtidens smartphones. Strävan efter mer utrymme för batterier, skärmar och sensorer kommer att skörda offer. Det är därför Apple har beslutat att offra 3,5 mm hörlursuttaget, men SIM-kortet kan snart ersättas av eSIM:er.

Handdatorer har idag toppmoderna funktioner som inte räds en jämförelse med vissa datorer. För att göra dem så effektiva har ingenjörer och konstruktörer dock varit tvungna att "skära" bort vissa komponenter med tiden. Särskilt för att skapa utrymme för batterier som klarar allt mer specialiserade och kraftfulla tillämpningar. Enligt många experter kommer de klassiska SIM-korten snart att bytas ut så att de inte tar för mycket plats. I stället kommer vi att se eSIMs, även kallade SoftSIMs. I praktiken är detta ett mikrochip som skrivs ut på logikkortet i en smartphone eller någon annan elektronisk enhet med anslutning till ett mobilt nätverk.

Vad är eSIM

I praktiken kommer vi i stället för det klassiska kortet, som har blivit allt mindre med tiden, att ha en mikroskopisk enhet som kan innehålla alla uppgifter som hittills har lagrats i kretsarna i det klassiska plastkortet. För att vara ärlig så är eSIMs inte riktigt nya. Liknande enheter används redan i smartphones och surfplattor, men de ersätter inte SIM-kortet, utan används för att lagra data som är användbara för telefonen. Inga problem med ICCID-koden, som unikt identifierar SIM-kortet och används när man byter från en operatör till en annan, som också kan ingå i SoftSIMs, eller eSIMs som de kallas.


ESIM-fördelar

Förutom den uppenbara utrymmesbesparingen som kommer att användas av utvecklare och tillverkare för att skapa nya funktioner, är det uppenbart att eSIMs också medför fördelar för användarna. Konsumenterna kommer att få kortare tid på sig att byta operatör, eftersom de inte längre behöver byta ut sina fysiska plastkort. Ett enkelt samtal till kundtjänsten räcker för att överföra dina uppgifter till den nya användaren. Detta förhindrar också att du förlorar de telefonnummer som finns sparade på SIM-kortet och som inte överfördes innan du bytte operatör. För att inte tala om problemen när du byter smartphone. Ofta är ditt gamla telefonkort inte kompatibelt med din nya telefon (beroende på storlek, Normal, Micro eller Nano). Och du måste gå till din operatör för att begära en ny. Detta är inte bara tidskrävande utan också dyrt.


Hur man registrerar ett virtuellt SIM-kort

Det verkliga problemet med eSIM:er för närvarande är att tillverkarna inte har någon gemensam standard för deras användning. Detta innebär att det för närvarande kan vara mer komplicerat att skapa ett eget virtuellt kort än att använda ett klassiskt SIM-kort. Apple är ett av de få företag som har presenterat en tydlig plan för användarna i detta avseende. För att registrera ett eSim går du till  Inställningar och sedan till  Mobil. Då måste vi vänta en stund och ett informationsblad visas där vi kan välja en av de telefonoperatörer som finns tillgängliga i det område där vi befinner oss. Du kan välja mellan de olika taxor och erbjudanden som finns tillgängliga för tillfället och skriva kontrakt med den operatör du vill ha. För tillfället finns den här lösningen bara tillgänglig för iOS. Med tanke på hur viktigt ämnet är är det dock möjligt att många andra tillverkare snart kommer att berätta om sina planer för virtuella SIM-kort.

Lämna en kommentar