Världsmästaren i laddning


Den nya 11T Pro-modellen kommer från Xiaomi och erbjuder en 120W-laddare i sitt försäljningspaket.

viscardi_def-1.jpg?w=74&a=c&h=74

 Luca Viscardi  Teknikförmedlare och bloggare

Radiopratare, bloggare och författare. Han har varit engagerad i spridningen av digital kultur i många år och är grundare och chefredaktör för MisterGadget.Tech

En av de senaste månadernas mest betydelsefulla tekniska innovationer har kommit från Xiaomi, i ett segment som smartphone-batterier, som i åratal har försökt hitta nya sätt utan att riktigt lyckas.

Det kinesiska företaget, som nyligen kröntes till nummer ett i europeisk försäljning av undersökningsföretaget Canalys, har i själva verket presenterat den nya smarttelefonen Xiaomi 11T Pro, som kan laddas upp fullständigt på mindre än 20 minuter.

Resultatet av den forskning som Xiaomis ingenjörer utfört under de senaste åren är verkligen häpnadsväckande, eftersom laddningstiden till och med har halverats jämfört med de direkta konkurrenterna OPPO och OnePlus, som hade stannat på cirka 36 minuter och nyligen sjunkit till cirka 28 minuter, men med ett mindre batteri.

Hur vi kom fram till 20-minutersladdning

I åratal har teknikföretag försökt göra batterier som laddas snabbare med samma mängd energi, och när de insåg att kostnads- och intäktsförhållandet inte medgav bättre lösningar än de som för närvarande används, ändrade de kurs och sökte efter lösningar som skulle göra det möjligt att ladda batterier snabbare med mycket mer energi.

Förr hade en smartphoneladdare en effekt på högst 5 W eller 10 W, men på senare tid har den ökat till 15 W, sedan 30 W och slutligen till den till synes otroliga siffran 65 W, som blev tillgänglig för bara några månader sedan.

Tack vare sina 65 W-laddare, med en lösning som kallas VOOC Charge, har OPPO lanserat smartphones på marknaden med laddningstider på mindre än 40 minuter, men har redan meddelat en utveckling som kommer att göra det möjligt för dem att nå tider som liknar Xiaomis.

Xiaomi har dock redan presenterat ytterligare ett steg för Hypercharge, med en 200-wattsladdare som kan gå från 0 till 100 % på bara 8 minuter, men än så länge är det bara en labbprodukt.


På grund av att batterier inte skadas av en så kraftig laddning

Det första tvivlet som uppstod bland användarna, och som också delades av experter, gällde hur väl batteriet skulle hålla för en så kraftig laddning: Xiaomis ingenjörer förklarar dock att den här frågan har tagits om hand med stor uppmärksamhet, inte bara för hållbarheten utan också för säkerheten i laddningsprocessen. Från Kina säger man att efter 500 laddningscykler behåller batteriet 80 % av sin ursprungliga kapacitet, vilket är anmärkningsvärt eftersom vi talar om 5000 mAh.

Alt detta är möjligt eftersom detta stora batteri faktiskt är uppdelat i två block med identisk kapacitet som nås av två olika energiflöden, som dessutom delas i två delar för att ladda batteriet från två motsatta sidor. I praktiken får varje kontaktpunkt med kraftsystemet högst 30 watt.

Det är inte allt, för för att kontrollera laddningsprocessen finns det 36 säkerhetssystem, med inte mindre än 9 värmesensorer utspridda över hela enheten, redo att avbryta laddningscykeln vid avvikelser.

För att avleda den värme som genereras av processorn när smarttelefonen används och under laddningsprocessen har den nya Xiaomi 11T pro en ännu större ångkammare, så att temperaturen alltid är under kontroll.

Batteriladdningstiderna kommer troligen att bli det nya slagfältet för tillverkare av smarttelefoner som försöker differentiera sig från konkurrenterna, i en tid då smarttelefonerna ser farligt lika ut.

Presentationen av den nya Xiaomi 11T Pro bekräftade naturligtvis att det kinesiska företaget inte bara tillverkar telefoner med utmärkt valuta för pengarna, utan också vet hur man förnyar sig. Beviset på detta är utvecklingen av kameraprogrammet, som kan utnyttja artificiell intelligens för att skapa mycket komplexa filmiska effekter med några få klick.

Det finns många detaljer som vi gillade med den här smarttelefonen, men den supersnabba laddningen är fortfarande den mest omvälvande faktorn jämfört med konkurrenterna: för dem som lider av ångest för lågt batteri är de mörka tiderna över.

De är också de bästa av de bästa.


Lämna en kommentar