Vilken är rätt ålder för ett barn att köpa en smartphone


En undersökning beställd av Panda Security visar att föräldrar anser att den rätta åldern för att ha en smartphone är mellan 11 och 13 år

Vid vilken ålder börjar barn använda smartphones? Panda Security, ett spanskt företag som är verksamt inom IT-säkerhet, har försökt besvara denna viktiga fråga genom att ta fram en undersökning vars data nyligen har släppts och analyserats.

Det blir allt vanligare att barn kommer i kontakt med elektroniska enheter av alla slag - främst smartphones och surfplattor - redan i tidig ålder. Det är till exempel inte alls ovanligt att man på en restaurang möter barn - även om de bara är några månader gamla - som äter med ögonen på en mobiltelefonskärm. Enligt viss vetenskaplig forskning påverkar detta beteende barnens hjärna och kognitiva utveckling. Vilken är då den rätta åldern för att börja använda en smartphone? Låt oss ta en titt på resultaten av Panda Securitys undersökning.

Varför ska barn ha en smartphone?

Det finns flera skäl till varför föräldrar vill köpa en smartphone till sina barn. Framför allt möjligheten att ha ständig kontakt med sina barn, oavsett var de befinner sig. Underskatta inte heller det sociala trycket (om alla mina vänner har en telefon borde jag också ha en) eller, som redan nämnts, distraktionsfaktorn, som bör användas med barn på offentliga platser.


Smartphones och barn: vid vilken ålder?

Undersökningen som Panda Security genomfört i USA visar att 40 % av de tillfrågade håller med om att den rätta åldern för att skaffa en smartphone är mellan 11 och 13 år, under mellanstadiet. Trots detta har 25 procent av barnen under sex år redan tillgång till telefoner och tillbringar upp till 21 timmar i veckan framför den lilla skärmen.

En trend som liknar den i Italien där föräldrarna, enligt uppgifter från Auditel-Censis, är överens om att den rätta åldern är mellanstadiet, men där 12 procent av barnen i åldrarna 4-10 år redan använder eller äger en telefon i praktiken.

86,4 % av 11-17-åringarna har en sådan i fickan, medan 49,6 % av 4-17-åringarna använder den uteslutande och utan föräldrars övervakning.

Panda Security-studien tittar också på hur enheten används och visar att föräldrarnas största oro är överanvändning, vilket kan leda till beroende. Föräldrarna är också oroliga för nätmobbning, exponering för nakenhet och våld.


Mobiltelefoner och barns hjärnutveckling

Panda Security gick vidare och försökte förstå om mobiltelefonanvändning kan påverka barns hjärnutveckling. Företaget genomförde en studie i samarbete med American Academy of Pediatrics, som visade att skärmar på mobila enheter överstimulerar barn mellan 4 och 6 år, vilket leder till att de producerar dopamin och adrenalin i sina hjärnor under utveckling.

Lämna en kommentar