Windows 10X, det nya operativsystemet för datorer: vilka förändringar

#


Windows 10x är framtidens operativsystem, utformat för enheter med lite minne och RAM-minne. Så här kommer det att fungera

Coronavirus-pandemin har kraftigt minskat rörligheten för hundratals miljoner människor runt om i världen, nästan till noll faktiskt, och detta har haft en enorm inverkan på hur vi använder tekniken. Mindre rörlighet innebär mindre användning av mobila enheter och en återgång till datorn: jämfört med samma period 2019 har användningen av Windows 10 ökat med 75 procent i år.

Detta meddelades i ett inlägg på Microsofts officiella blogg av Panos Panay, Chief Product Officed för Windows och Microsoft-enheter. Men Panay tillkännagav också något annat: planerna för Windows X har ändrats. Det som ursprungligen var tänkt att vara operativsystemet som skulle följa med lanseringen av Surface Neo, Microsofts revolutionerande enhet med dubbla skärmar, delvis surfplatta och delvis bärbar dator, kommer först att göras tillgängligt för enheter med en enda skärm. Så de klassiska bärbara datorerna. I detta tillkännagivande ser många också en annan nyhet: lanseringen av Surface Neo skjuts upp. Enligt Panay har Windows 10X dock utformats med flexibilitet i åtanke, så att det säkert kan debutera på en enhet med en enda skärm.

Windows 10X: Så kommer det att se ut

För det som har meddelats hittills, och som kanske inte längre är 100 % giltigt, kommer Windows 10X att vara en lätt, modulär version av Windows 10 med ett förenklat och omdesignat gränssnitt som följer de principer för "flytande design" som Microsoft presenterade för några år sedan. I praktiken kommer det att finnas en ny startmeny, en multitaskinghantering som bygger mer på gester än på klick och en struktur "under huven" som består av kodmoduler som laddas (och uppdateras) eller inte laddas (och inte uppdateras) beroende på vilken enhet som används.

Men medan Windows 10 är ett "bra för alla"-operativsystem, som är kompatibelt med miljontals olika konfigurationer där det fungerar på samma sätt, ska Windows 10X vara ett mer skräddarsytt operativsystem som anpassar sig till enheten. Till skillnad från stationära och bärbara datorer har de mobila enheter som Windows 10X ursprungligen utformades för inte så mycket lagringsutrymme, RAM-minne eller kraft att de kan "slösa" på operativsystemet.


Windows 10X: Varför Microsoft ändrar strategi

Svaret är alltid detsamma: coronaviruset. Pandemin har stört hela elektronikindustrins leveranskedja och lett till att många produktlanseringar har ställts in, och vissa har skjutits upp till ett senare datum. När pandemin väl är över kan man också förutse att användarnas budgetar under en inledande period kommer att vara lägre än vad som ursprungligen planerats.

Detta innebär att de kommer att köpa billigare enheter och spendera pengarna på enheter som de redan känner till och litar på. Till exempel bärbara datorer om de behöver en bärbar dator eller stationära datorer om de behöver en fast plats. Vid denna tidpunkt blir Windows 10X operativsystemet för bärbara datorer och Windows 10 med majuppdateringen operativsystemet för fas 2 på stationära datorer.


Lämna en kommentar