Hemsida : Filtillägg : .dds Fil

.dds Fil

Filtyp DirectDraw Surface

Utvecklare Microsoft
Kategori Raster bildfiler
Format Binary

.DDS alternativnummer

En DDS-fil är en rasterbild som sparas i DirectDraw Surface-formatet (DDS). Den kan lagra komprimerade och okomprimerade pixelformat och används ofta för texturering av TV/Data-spelsmodeller. DDS-filer kan också användas för att lagra Windows-bakgrundsbilder eller vanliga bakgrundsbilder.

Mer information

DDS-formatet introducerades i Microsoft DirectX 7.0 för att lagra texturer och miljöer. Efterföljande versioner introducerade olika förbättringar, till exempel stöd för volymtexturer i DirectX 8.0, matriser för texturer i Direct3D 10 och nya Direct3D-texturformat i Direct3D 11.

Program som öppnas DDS filer
Windows
Adobe Photoshop
GIMP
XnViewMP
IrfanView
Windows Texture Viewer
dotPDN paint.net
Chaos Group Pdplayer
Natron
Linux
GIMP
XnViewMP
Chaos Group Pdplayer
Natron
Macintosh
Adobe Photoshop
GIMP
XnViewMP
Chaos Group Pdplayer
Natron

Hur öppnar man DDS-filer i Windows?

DDS-filformatet är kanske inte lika populärt som vanliga bildformat som JPG, PNG, men det är nödvändigt att lära sig några program för att öppna DDS-filer. Hur öppnar man DDS-filer på Windows? Följande avsnitt erbjuder 4 DDS-filvisare och hur de fungerar.

 • GIMP

GIMP är ett gratisprogram med öppen källkod och plattformsoberoende rastergrafikredigerare. Under 2019 erbjuder den släppta versionen GIMP 2.10.10 stöd för DDS. DDS-plugin från en tredje part som utvecklades av Shawn Kirst och Arne Reuter har nu blivit en del av GIMPs plugins. Sedan dess kan användare använda GIMP för att öppna och exportera DDS-filer.

Hur öppnar man DDS-filer i GIMP?

 1. Ladda ner GIMP från den officiella webbplatsen och installera programmet.
 2. Klicka på File > Open (Arkiv > Öppna) för att söka efter DDS-filen och klicka på Open (Öppna).
 3. Alternativt kan du högerklicka direkt på DDS-filen, klicka på Öppna med och välja GIMP från rullgardinslistan.

Dessutom är GIMP också en DDS-redigerare. Du kan rotera, vända, ändra storlek, beskära bilder, använda filter och effekter, rita på bilden, konvertera DDS till andra format och mycket mer.

 • Photoshop

Photoshop är ett fantastiskt verktyg som gör det möjligt för användare att skapa och förbättra bilder och design. Som ett professionellt bildredigeringsprogram erbjuder det en rad verktyg och stödjer ett stort antal bildformat. Men Photoshop kan inte öppna DDS-filer direkt, du måste installera NVIDIA Texture Tools pluggen först.

Så här öppnar du DDS-filer i Photoshop med NVIDIA Texture Tools pluggen.

 1. Gå till NVIDIA Texture Tools webbplats för utvecklare, skapa ett konto och logga in.
 2. Välj NVIDIA Texture Tools Exporter 2021.1 - Adobe Photoshop Plugin för att ladda ner installationsprogrammet och installera detta plugin.
 3. När installationen är klar öppnar du Photoshop, väljer Redigera > Inställningar > Insticksprogram och aktiverar sedan insticksprogrammet.
 4. Därefter kan du välja File > Open (Arkiv > Öppna) för att ladda upp och öppna DDS-filen.

Vad är fördelen med att använda .DDS-texturer?

.DDS-texturer använder mindre minne

Fördelen med att använda .DDS-texturer för dina material är att denna filtyp gör det möjligt att minska mängden minne som texturerna använder genom att sänka kvaliteten en aning. Detta är användbart om du försöker få in så många texturer som möjligt i en begränsad mängd grafikkort och systemminne, och är särskilt lämpligt för organiska/naturtexturer där precision inte är avgörande.

Exempel:

 • En 16-bitars 1024x1024 .JPG-bild kräver 2,4 MB minne på grafikkortet.
 • Samma bild som lagras i .DDS-format med BC7-komprimering kräver endast 630 KB. Du kan alltså använda nästan 4 x 1024x1024 .DDS-texturer för "priset" av en .JPG-textur.

Du kanske märker att DDS-filen är större än motsvarande JPG-fil. Anledningen är att JPG-filer är komprimerade filer medan DDS-filer komprimeras i grafikkortets minne, så du kan lugnt bortse från DDS-filstorlekarna.

.DDS-filer använder "förlustkomprimering", vilket innebär att du förlorar detalj- och färginformation jämfört med den ursprungliga texturen.

Om DDS filer

Vårt mål är att hjälpa dig att förstå vad en fil dds-tillägget är och hur man öppnar den.

Filtypen DirectDraw Surface, beskrivningar av program för Mac, Windows, Linux, Android och iOS som är listade på den här sidan, undersöktes individuellt och verifierades av OppnaInfo-kommandot. Vi strävar efter 100% noggrannhet och publicerar bara information om de filformat som vi testat och testat.


Senaste kommentarerna

Anonym:
Hej! Bra innehåll om .dds-filer. Det var mycket lätt att läsa för att jag skulle förstå vad detta filtillägg används till. Jag har bara två frågor: Vad är skillnaden mellan komprimerade och okomprimerade pixelformat för speltexturer? Är detta en vanlig fil i branschen? Det är fantastiskt att detta tillägg skapades för att lagra miljöer. Jag försökte leta efter några exempel på Internet och använda dem som bakgrundsbilder på min Windows. De såg lite lustiga ut, men det var imponerande att operativsystemet stödde dem för detta ändamål. Tack igen.