Hem > V > Vad Är Svensk Byggnorm?

Vad är svensk byggnorm?

Verket arbetar på uppdrag av riksdagen och regeringen, i samverkan med andra för att människor ska ha hög kvalitet i sitt boende. Boverket ger ut olika regelverk och handböcker, som är mer eller mindre tvingande, kallade Boverkets byggregler (ofta förkortat BBR). Det motsvarar det som förr var svensk byggnorm.

Läs mer

Related

Är Tindersvindlaren svensk?

Pernilla Sjholm blev känd efter att ha sett en dokumentärfilm. Hon hade skulder på över en halv miljon kronor och levde under skyddad identitet efter att ha blivit ofredad.

Följaktligen, vad heter de regler som används innan bbr kom till?

För att underlätta för den som använder BBR ger Boverket ut en regelsamling för byggande. Förutom BBR innehåller regelsamlingen läsanvisningar och utdrag ur plan- och bygglagen (2010:900) och plan- och byggförordningen (2011:338). I denna regelsamling finns ändringar iförda t.o.m. BFS 2011::6, BBR 18. Vad gör Boverket? Boverket är förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med mark- och vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering. Boverket tillhör Finansdepartementet.

Vilka lagar styr i praktiken byggande av bostäder?

Lagar för planering, byggande och boende

  • Plan- och bygglag (2010:900)
  • Bostadsrättslag (1991:614)
  • Lag (2006:985) om energideklaration för byggnader.
  • Lag (2014:267) om energimätning i byggnader.
  • Lag (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar.
  • Miljöbalk (1998:808)
Vilken myndighet ansvarar för BBR? Boverket deltar aktivt inom standardisering på bland annat byggområdet. Boverket finns i dag representerat i knappt 20 tekniska kommittéer inom SIS; inom hela samhällsbyggnadsområdet har SIS cirka 40 tekniska kommittéer.

Related

Har Åland svensk eller finsk tid?

Den tidszon som land ligger i är Östeuropeisk tid, och mellan den plats du befinner dig på just nu och land är tidsskillnaden 10 timmar.

Vad är tekniska egenskapskrav?

Byggnadsverks tekniska egenskaper återfinns i 8 kap 4 § PBL. Byggnadsverk ska uppfylla väsentliga egenskapskrav i fråga om bärförmåga, brandsäkerhet, hänsyn till hygien, hälsa och miljö, skydd mot buller med mera under en ekonomiskt rimlig livslängd och med normalt underhåll. Man kan också fråga vad handlar bbr 9 kapitlen om? I BBR avsnitt 9 ställs ett övergripande krav på energihushållning som innebär att byggnader ska vara utformade så att energianvändningen begränsas genom låga värmeförluster, lågt kylbehov, effektiv värme- och kylanvändning och effektiv elanvändning.

Hur är kraven utformade enligt BBR?

Det ställs krav på utrymningsvägar, skydd mot uppkomst av brand, brandspridning inom en byggnad och mellan byggnader, bärförmåga vid brand samt anordningar för brandsläckning. Hygien, hälsa och miljö beskriver hur byggnaden ska utformas för att inte påverka människor negativt. Vad säger lagen om energideklaration? Energideklarationen är ett dokument med uppgifter om hur mycket energi som går åt i ett hus när det används. Energideklarationen är bland annat till för den som ska köpa eller hyra en bostad. Man kan då använda deklarationen för att jämföra olika hus med varandra.

Man kan också fråga vad består en detaljplan av?

Handlingar till detaljplan. En detaljplan består av en plankarta med bestämmelser. Till varje detaljplan hör en planbeskrivning som förklarar syftet med planen och på vilket sätt den ska genomföras. Avsikten är att alla som berörs av detaljplanen ska förstå vilka konsekvenserna blir då planen genomförs.

By Grimbly

Similar articles

Vilka är de viktigaste lagar förordningar och regler vid byggande? :: Mellan vilka planeter finns det många asteroider?
Användbara länkar