Hem > H > Hur Vet Man Hur Långt Bort Åskan Är?

Hur vet man hur långt bort åskan är?

När du ser blixten kan du räkna hur många sekunder det dröjer tills du hör åskan. Dela antalet sekunder med tre så får du fram hur många kilometer bort blixten är. Tar det 12 sekunder är blixten alltså 4 kilometer bort.

Läs mer

Related

Hur långt ska man gå för att bränna 1000 kalorier?

Man kan säga att det krävs sju kilometer för att nå 10 000 steg. Det tar ungefär en timme att gå den sträckan.

Är det farligt att tala i mobil när det åskar?

Enligt Vernon Cooray är det ingen fara att använda mobilen när det åskar. Den vanliga fasta telefonen är det värre med, eftersom blixten kan gå genom telefonkablarna. Bara för att blixten redan slagit ned i till exempel ett träd betyder inte det att den platsen är ofarlig att vistas vid. Och en annan fråga, var ska man inte vara när det åskar? Tänk på att inte vara på öppna fält (exempelvis golfbanor), i närheten av kraftledningar eller på öppet vatten när det åskar. Blixten söker sig till högsta punkten. Bada inte i sjöar och vattendrag, vatten leder ström. Vänta också med att duscha eller bada inomhus.

Därmed, Är det farligt att duscha när det åskar?

Undvik att röra eller stå nära lampor eller andra elektriska apparater som är kopplade till ett vägguttag. Tänk på att även om blixten slår ner på ett annat ställe så kan strömmen färdas genom ledningar som exempelvis vattensystem, så skippa duschen när det åskar. Därmed, kan man titta på ipad när det åskar? Om blixten slår ner i din iPad spelar det mindre roll vad det är för material för du står så nära att du blir påverkad av blixten ändå. 4G är ingen som gör att du drar till dig åska eftersom det är trådlöst och blixten dras inte till trådlöst.

Related

Hur får man bort autentisering?

Välj App-lösenord som du inte längre använder och logga in på ditt konto. Du kan behöva logga in. Bredvid en app eller enhet.

Och en annan fråga, hur stor är risken att bli träffad av blixten?

Sannolikheten att träffas av blixten en gång under ett 80-årigt liv beräknas vara 0,1 promille. Risken att träffas två gånger är 0,00001 promille. En majoritet av dem som träffas av blixten klarar sig. Den amerikanske parkvakten Roy C Sullivan kallades av lättbegripliga skäl "den mänskliga åskledaren". Kan man bada inomhus när det åskar? Tänk på att inte vara på öppna fält (exempelvis golfbanor), i närheten av kraftledningar eller på öppet vatten när det åskar. Blixten söker sig till högsta punkten. Bada inte i sjöar och vattendrag, vatten leder ström. Vänta också med att duscha eller bada inomhus.

Är åska farligt inomhus?

- Byggnader har oftast bra åskledare som leder spänningen från blixten. Då blir det inga större skador på varken hus eller människor. Elledningar kan dock orsaka brand ifall ditt hus har dålig åskledning. Om blixten slår ner i huset kan det börja brinna i isoleringen i byggnaden eller i elledningarna, förklarar Berg. Med hänsyn till detta, Är det farligt att ha fönstret öppet när det åskar? Stanna inomhus för att undvika att bli träffad av blixten. Stäng alla dörrar och fönster och undvik öppna platser som till exempel balkonger. Är du utomhus så vistas inte på öppna fält, undvik sjöar och andra vattendrag eller under höga föremål som till exempel träd, stolpar och flaggstänger.

Och en annan fråga, kan man ha lampan tänd när det åskar?

För din egen del: Stå inte nära lampor, elledningar och fönster när åskan verkar vara farligt nära.

By Nashoma Zeilman

Similar articles

Är bluray 4K? :: Kan man kolla på mobilen när det åskar?
Användbara länkar