6 saker att göra och 6 saker att inte göra med dina barn på nätet


Nätet, appar och sociala medier är en möjlighet att växa men också en stor fara för små barn, här är tekniker för att skydda dem på nätet

Internet är en fara för alla användare, men det utgör ett hot för barn i synnerhet. På nätet kan du hitta innehåll och ämnen som kan skada barnens känslighet och hindra deras sunda utveckling. Här är vad man ska göra och inte göra på Internet med barn.

Föräldrar försöker ofta undvika att prata om eventuella risker när de vill skydda sina barn. Men Internet är inte som ett dåligt grannskap eller ett obekvämt ämne: det går inte att undvika. Nuförtiden är Internet närvarande i nästan alla våra handlingar. Barn använder den även för forskning och läxor. Därför får vi inte hålla våra barn borta från datorn, utan vi måste förklara för dem vilka risker de kan löpa när de surfar på nätet. Därför måste vi alltid finnas där när de använder en dator och när de tvivlar på ämnen och innehåll som visas på nätet.

Informationssäkerhet och barn

Barn har inte alltid samma "antikroppar" som vi när det gäller cybersäkerhet. Därför måste vi lära dem om faror på nätet och hot från hackare. Vi kan till exempel lära barnen att inte ladda ner innehåll från opålitliga webbplatser.


Ungdomars sociala medier och appar

De sociala medier och appar som används av ungdomar skiljer sig ofta helt från dem som används av deras föräldrar. För att förstå de faror som barn utsätts för när de använder dessa plattformar måste vi lära oss mer om dem och hur de används. Ofta använder vissa cyberbrottslingar och skurkar sociala nätverk för att locka barn att falla i deras fällor.


Cybermobbning

Mobbning, och cybermobbning i ännu högre grad, är ett obehagligt ämne, men tyvärr är det en utbredd företeelse. Det är därför vi måste prata med vårt barn om det. Och vi måste hjälpa honom och stötta honom om någon pojke attackerar eller förolämpar honom på sociala nätverk eller på nätet. Och vi måste naturligtvis avråda honom från att använda vissa attityder gentemot sina kamrater.

Videospel

Videospel är inte en fara i sig själva. De kan dock bli en fara om ditt barn blir alltför besatt av spelandet eller om han eller hon tittar på olämpligt innehåll via videospel. Så vi kan avsätta 10-15 minuter per dag för att leka med ditt barn och förstå hur de videospel han eller hon använder kan påverka honom eller henne.

Var försiktig med alla enheter

Det misstag som ofta görs när barn använder Internet är att de bara är särskilt uppmärksamma när de använder datorer. I själva verket kan varje enhet idag, från telefon till surfplatta, utgöra en fara. Det räcker med en anslutning till Internet för att hamna i nätets fallgropar. Som tur är finns det flera föräldrakontrollsystem som gör att vi kan övervaka alla enheter som våra barn använder.

Lämna en kommentar