Windows 10, vad du ska göra om Wi-Fi inte fungerar

#


Om datorn inte går att ansluta till hemmets Wi-Fi kan problemet också lösas via Windows 10. Så här gör du

Om du plötsligt står utan internetanslutning kan det vara ett stort problem om du arbetar, eller en stor olägenhet om du tittar på det senaste avsnittet av din favorit-tv-serie eller spelar online-spel. Ofta är problemet dock mer i Wi-Fi-anslutningen än i själva internetanslutningen.

Med andra ord: vår router pratar perfekt med vår internetleverantör, som ger oss anslutningen, men det finns något problem från routern till enheterna. Andra gånger är det dock routern själv som inte klarar av att hantera anslutningen av skäl som vi måste ta reda på. Lyckligtvis har vi i Windows 10 flera verktyg för att fokusera på båda typerna av problem och lösa dem på några minuter. Om de här verktygen inte fungerar är det däremot möjligt att anslutningsproblemet kommer från själva telefonoperatören, och då har vi inget annat val än att ringa kundtjänst och fråga om det finns några problem med nätverket.

Hur man felsöker Wi-Fi-kortet

Om problemet ligger i den trådlösa kommunikationen mellan vår dator och routern kan vi enkelt lösa det med hjälp av verktyget "Find and troubleshoot network card". Det är bara att leta efter den i Start-menyn och köra den: en felsökningsguide startar (vi behöver bara ange vilket nätverkskort som ska analyseras om vi har mer än ett, eller välja "Alla nätverkskort"). Om problem upptäcks kommer en standardlösning att föreslås, som i de flesta fall fungerar.


Hur man löser ISP-anslutningsproblem

Om problemet inte beror på nätverkskortet är det routern som inte kan ansluta till Internet. Oftast är det ett problem med TCP/IP-nätverksprotokollet, som vi kan lösa från kommandotolken genom att söka efter "cmd" i Start-menyn och köra programmet som administratör. Från prompten måste vi köra följande tre kommandon i tur och ordning: "netsh int ip reset", "ipconfig /release" och "ipconfig /renew". Detta kommer att låsa upp vår IP-adress och använda en annan, vilket vanligtvis räcker för att lösa anslutningsproblemen.


Hur man felsöker DHCP

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) är en Windows-process som automatiskt tilldelar en IP-adress till en nätverksenhet. Ibland gör den dock ett misstag i uppgiften och då kan vi inte ansluta till Internet. För att lösa problemet måste vi leta efter "Visa nätverksanslutningar" i Start-menyn, välja det nätverkskort vi använder för att ansluta, högerklicka och sedan "Egenskaper". I fönstret som visas väljer du "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)" och sedan "Egenskaper", och då kan du välja om du vill låta DHCP välja IP-adress (och även DNS, Domain Name System) eller om du vill göra det själv. Om den automatiska konfigurationen inte fungerar är det bästa alternativet att ringa vår internetleverantörs kundtjänst och be dem om en alternativ manuell konfiguration.

Lämna en kommentar