Facebook-virus, akta dig för bilder i chattrum

#


Ny skadlig kod cirkulerar på sociala medier, gömmer sig i .SVG-filer och om den öppnas kan den stjäla en del av våra data och skicka samma virus till andra

En till synes oskyldig bild som en vän tog emot på Facebook. När bilden väl har laddats ner visar den sig dock vara ett kraftfullt virus som infekterar vår enhet och laddar ner skadlig kod till vår dator. Detta är det nya problemet som äventyrar säkerheten för användare av sociala nätverk.

Ny skadlig kod på Facebook.

Denna nya brist i det sociala nätverket upptäcktes av forskaren Bart Blaze. Viruset ser ut som en vanlig bild som du fått från en bekant via det sociala nätverket. Den har ett .SVG-format, så var försiktig om du får en sådan fil. På ytan verkar det inte vara något fel på den, men om du klickar på bilden börjar viruset ladda ner en rad skadliga program till din enhet. Flera Facebook-konton har redan blivit utsatta för denna nya hackarattack. Valet av SVG-formatet beror på att det kan innehålla JavaScript-innehåll som är lätt att öppna i en webbläsare.

Hur viruset fungerar

Om vi öppnar bilden kommer skadlig kod att ta oss till en YouTube-liknande skärm. Sidan ber oss sedan att ladda ner ett tillägg för att kunna se en video. Denna codec är faktiskt skadlig kod. Den installeras sedan på vår dator. När vårt Facebook-konto har äventyrats kan vi förlora en del av våra uppgifter och skicka samma skadlig kod till andra. Detta är anledningen till att viruset har blivit så utbrett på senare tid. Det sociala nätverket har redan informerats om att det finns skadlig kod och tillägget som innehåller viruset har tagits bort från Chrome. Tills det är helt borttaget är det dock bäst att undvika att öppna ett foto i SVG-format som kommer från Facebook.

.


Lämna en kommentar