Öppna bilder – Hur man visar bilder på din dator

Det finns flera sätt att visa bilder från webben på skrivbordet eller i en webbläsare. Alla Windows- och Mac-datorer har inbyggda bildvisare, men det är möjligt att öppna bildfiler i ett annat program än standardprogrammet.

Instruktionerna i den här artikeln gäller i stort sett alla datorer och webbläsare.


Så här visar du bilder du har laddat ner från webben

Varje filtyp är associerat med ett specifikt program på din dator, så genom att dubbelklicka på en bildfil öppnas den i datorns standardbildvisare.

Om en filtyp inte stöds kommer du att bli ombedd att välja ett program att öppna den med. Microsoft Photos and Preview för Mac stöder alla bildformat inklusive GIF- och JPEG-bilder, så om de inte kan öppna filen behöver du ett annat typprogram. Du kan till exempel bara öppna .PSD-filer i fotoredigeringsprogram som Photoshop.

Det finns många alternativa freeware- och shareware-bildvisare som du kan ladda ner från webben. Vissa erbjuder ytterligare funktioner för grundläggande bildredigering och konvertering av filformat. När du installerar bildvisaren bör den automatiskt ställa in filassociationerna för att öppna de vanligaste bildfilerna.

Det är möjligt att ändra filassociationer om du vill att en viss typ av bildfil ska öppnas i ett annat program.

Hur man öppnar bilder i din webbläsare

Om du vill titta närmare på en bild på en webbplats, högerklicka på bilden och välj Öppna i ny flik.

Du kan också dra en bildfil på din dator till webbläsarfönstret för att öppna den.

Bilder på webben kan innehålla upphovsrätt. Fråga alltid med ägaren av en webbplats innan du använder bilder som inte tillhör dig.


Hur man öppnar en bild med ett annat program

Om du inte vill använda standardbildvisaren för Windows eller Mac, högerklicka bildfilen och välj Öppna med. Välj ett av de alternativa programmen som listas, eller välj Välj en annan app.

När du väljer ett annat program för att öppna bilden markerar du rutan bredvid Använd alltid den här appen för att öppna filer av samma typ med det valda programmet i framtiden.


Öppna bilder med fotoredigeringsprogram

Att använda en bildvisare är vanligtvis snabbare när du bara vill titta på en bild, men om du planerar att göra ändringar i bilderna behöver du en bildredigerare. Det finns gratis bildredigerare som Gimp och Paint.NET som stöder färgkorrigering, beskärning och lägg till text.

Lämna en kommentar