Flyttar du? Akta dig, du kan förlora ditt Google-konto

#


Den märkliga historien om Donovan McLeod: användaren som förlorade sitt konto och sina uppgifter som sparats på Google-tjänster på grund av en enkel, orapporterad bostadsändring

Kan du förlora ditt Google-konto bara för att du glömmer att uppdatera din nya hemadress på nätet? Ja, det kan du, och det hände en Reddit-användare, Donovan McLeod. Användarens enda fel var att han inte hade bytt adress, men för Google var detta en misstänkt aktivitet.

Konto spärrat för byte av bostadsort. Föreställ dig att du kan förlita dig på de olika tjänster som Google erbjuder. Inte bara e-post, utan även användning av en Android-smartphone eller surfplatta, koppling av ditt konto till ditt personliga konto och till och med lagring av dina personuppgifter i molnet. Allt kan blockeras när som helst. Om du flyttar utan att meddela Google om din nya bostad. Företaget betraktar denna plötsliga förändring som en möjlig misstänkt aktivitet eller ett försök till bedrägeri och blockerar alla dina data utan förvarning och framför allt utan en verklig och giltig anledning.

Historien om Donovan McLeod

McLeod var ett offer för detta. Kort efter överföringen informerade Google honom om att det fanns misstänkt aktivitet på hans konto och att det hade blockerats. Genom ett samtal med en representant för företaget bevisade Donovan att det verkligen var han och inte en skrytare. Han var tvungen att lämna ut alla sina körkorts- och passuppgifter, men Google litade inte på honom och låste inte upp hans konto. Det var ett mycket viktigt konto för användaren, eftersom han använde e-post på jobbet, använde molnet och framför allt hade sitt kreditkort kopplat till det. På följande förfrågningar om förklaringar svarade Google torrt: "Vår policy är att inte diskutera de specifika orsakerna till att ett konto stängs".


Svårigheterna med att skapa ett nytt konto

Google svarade på Donovans ständiga påtryckningar genom att uppmana användaren att skapa ett nytt konto. Detta var praktiskt taget omöjligt, eftersom det skulle ha varit omöjligt för honom att använda sina gamla uppgifter, t.ex. sitt kreditkort, eftersom de redan var kopplade till det blockerade kontot. Det enda felet var att han inte hade meddelat Google om sin förflyttning. Och det hade inte gått flera år sedan han flyttade, utan bara några veckor. Efter sitt vittnesmål på Reddit fick McLeod tillbaka sitt konto av Google. Google bad om ursäkt. Faktum kvarstår att många andra användare var irriterade över saken och ifrågasatte Googles tjänsters verkliga effektivitet. Om det räcker med en flytt som inte meddelas omedelbart för att alla uppgifter ska gå förlorade är det kanske bättre att använda andra lagrings- och konversationstjänster på nätet.


Lämna en kommentar