Använda Open Source-programvara för Desktop Publishing

Av någon anledning tar det mesta av publiceringsvärlden inte programvara med öppen källkod på allvar. Det finns undantag: ett stort antal nationella regeringar, stora företag, gigantiska internetleverantörer och webbhotell använder det. Men i stationär publicering? Det är svårt att hitta till och med ett omnämnande av öppen källkod i tryck eller online.

Den senaste artikeln här om Lifewire med titeln "Mix and Match Software" var ett exempel - till och med i slutet av artikeln där både billiga och gratis programvarualternativ listades, de mest kraftfulla, professionella och gratisverktygen för fotoredigering, ordbehandling, layout och pressklar PDF-generation utelämnades helt. Det är därför jag skriver den här artikeln!

När jag startade mitt eget lilla förlag för två år sedan var budgeten en skosträngning i kombination med jordnötter. Jag hade redan använt Linux-operativsystemet i många år, inklusive några extremt kraftfulla redigeringsverktyg med öppen källkod för mitt "riktiga" jobb som professionell fotograf. Det tog inte lång tid att hitta all den kostnadsfria programvaran jag behövde för att skriva och publicera en stor bok, full av fotografier och CAD-ritningar.

Beviset finns naturligtvis i bevisen och i pressen. Snabbspolning framåt 2 år. Varje tryckpress jag kontaktade för både de bundna köket (kortvarigt för 150 Advance Review-kopior) och den sista presskörningen (2,000 exemplar) sa "Linux? Scribus? GIMP? Vad i hela världen pratar du om, aldrig hört talas om dem . " Men två av dessa pressar (Bookmobile för de bundna köket och Friesens för den sista presskörningen) sa också att de var villiga att arbeta med nybörjare och att de inte kunde bry sig mindre om vilken plattform de pressklara PDF-filerna producerades på, eftersom så länge de passerade före flygningen.

Så jag tänkte "varför inte?" Jag har använt dessa open source-verktyg för fotoredigering och reklammaterial i flera år. De verkade fungera bra, och lokala skrivare hade aldrig problem med PDF-filerna, inte ens med CMYK med 2,400 dpi.

Den första sessionen med tuggning av naglarna kom i väntan på de bundna bysarna. Resultat? Inga problem, dina böcker anländer nästa vecka. Nästa session involverade hårdragning och tuggning av naglar, eftersom jag hade investerat cirka 10,000 100 dollar i presskörningen. Återigen, samma resultat, PDF-filerna var bra. Öppen källkod före flygningen visade 100% OK, och före flygning från den stora pressen visade samma, XNUMX% OK. Boken ser bra ut och säljer redan bra. Och mitt lilla nya publiceringsföretag sparade tusentals dollar i programvarukostnader!

Jag kommer att täcka de kostnadsfria källkodsverktygen jag använde för den här boken på ett ala-carte-sätt.

OS: Mitt operativsystem för hela bokprojektet var Ubuntu.

Fotoredigering: GIMP (Gnu Image Manipulation Processor) har varit mogen teknik i många år nu. Jag har aldrig stött på en enda bugg på tio år med att använda denna programvara. Det är lika kraftfullt som Photoshop, med lika många snygga plug-ins tillgängliga från tredje part (förutom att för GIMP är de gratis).

Mitt fotoarbetsflöde med GIMP för boken gick så här:

  • RAW-foton från en Pentax k10d i .DNG-format, bearbeta till okomprimerad TIFF med hjälp av GIMP UFRaw-plugin-programmet.
  • Konvertera läge till gråskala.
  • Justera för helt vitt och helt svart.
  • Justera nivåkurvan för mellantoner.
  • Använd sparad pressprofil för max vit och max svart procent. Justera om det behövs.

De flesta åtgärder utförs med ett högerklick i stället för ett menyalternativ eller dockningsfält (men du kan säkert göra allt med dessa metoder också). GIMP finns gratis för alla Windows-, Mac- och Linux-operativsystem.

Ordbehandling: OpenOffice (nu Apache OpenOffice) svit konkurrerar ganska bra med Microsoft Office. Precis som med Microsoft Office kommer du att stöta på några problem om du skriver en 300-sidig bok som en fil och försöker importera den till ett riktigt DTP-layoutprogram. Och om du försöker skapa pressklara PDF-filer med vilken ordbehandlare som helst - kommer din tryckpress CSR att skratta och be dig att köpa riktigt DTP-program.

Jag använde OpenOffice för att skriva ett kapitel i den här boken åt gången, som sedan importerades till DTP. Till skillnad från det kraftigt förlamade Microsoft Works-paketet och det plattformskritiska Microsoft Office kommer Open Office att läsa och importera nästan vilket ordbehandlingsformat som varje uppfunnit, och exportera ditt arbete i vilket format och vilken plattform som helst. OpenOffice är tillgängligt gratis för alla Windows-, Mac- och Linux-operativsystem.

Sidlayout (DTP): Det här är programvaran som förvånade mig. Jag tillbringade år tidigare med både PageMaker och QuarkXPress. InDesign var långt utanför min ekonomiska räckvidd för detta nya företag. Då hittade jag Scribus. Det är kanske inte lika elegant som InDesign, och vissa automatiska funktioner i den senare ingår inte. Men styrkan i Scribus uppväger långt de få krångelarna. CMYK-färg- och ICC-färgprofiler är sömlösa - Scribus hanterar dem automatiskt, du behöver inte konvertera eller bearbeta någonting - PDF / X-3 implementerades innan QuarkXPress eller InDesign till och med hade formatet inkluderat utan ett plugin-program.

Makroskript är väldigt enkelt, med många exempelskript tillgängliga gratis online. Och Scribus pre-flight checker för pressklar PDF-generation fungerar helt enkelt - allt min nagel tuggade och hårdragning var för ingenting. Filerna var perfekta utan att ens röra Acrobat Distiller! Allt i en nedladdad Distiller-pressprofil från tryckeriet finns i Scribus från en enkel PDF-exportmeny för användaren. Och vi talar inte om självpublicering av fåfänga pressar här, det här var den verkliga saken, med stora avgifter om någonting blev trasslat. Scribus är tillgängligt gratis för alla Windows-, Mac- och Linux-operativsystem.

Vektorgrafik: Jag startade ursprungligen CAD för boken med TurboCAD för Windows, eftersom det var vad jag hade. Vilken katastrof - det var väldigt begränsat i de format det kunde mata ut, och jag fick sluta skriva ut till PDF-filer och sedan importera dem till boken. Ungefär halvvägs genom att skriva boken hittade jag några verktyg för öppen källkod och gick över till att använda dem. Inskscape för vektorgrafik är ett moget paket och har fungerat bra. Det finns gratis för Windows-, Mac- och Linux-system. Hittills har jag dock inte kunnat hitta ett bra 3D CAD-program i öppen källkod.

Slutsats: En av granskarna av vår nya bok komplimangerade oss för hur modigt det var att driva hela projektet i öppen källkod. Men vi är oerhört nöjda med resultaten och inkluderade till och med ett programvara med öppen källkod i boken. Jag rekommenderar starkt att vem som helst, oavsett om det är en avslappnad hemanvändare eller en professionell, åtminstone ger gratis, öppen källkod för publiceringsprogramvara. Allt det kostar är lite av din tid!