Hur man använder flera skrivbord i Windows 10

Med Windows 10 tog Microsoft äntligen en funktion som är standard på andra stationära operativsystem till Windows: flera skrivbord, som företaget kallar virtuella skrivbord. Detta är visserligen en kraftanvändarfunktion, men det kan vara till hjälp för alla som vill ha en extra organisation.

Instruktionerna i den här artikeln gäller Windows 10.

Det börjar med uppgiftsvy

Den viktigaste startpunkten för flera skrivbord är Windows 10: s Aktivitetsvy. Det enklaste sättet att komma åt den är ikonen till höger om Cortana i aktivitetsfältet - det ser ut som en stor rektangel med en mindre rektangel på varje sida av den. Alternativt kan du trycka på Windows-tangenten+Fliken.

Task Vy är en snyggare version av andra+Fliken. Det visar alla dina öppna programfönster en överblick, och det låter dig välja mellan dem.

Den största skillnaden mellan Task View och andra+Fliken är att Aktivitetsvy förblir öppen tills du avvisar den - till skillnad från kortkommandot.

När du tittar i det högra hörnet ser du en knapp som säger Nytt skrivbord. Välj det och längst ner i uppgiftsområdet visas två rektanglar märkta Desktop 1 och Desktop 2.

Välja Bords 2, och du landar på ett rent skrivbord utan att några program körs. Dina öppna program är fortfarande tillgängliga på det första skrivbordet, men nu har du ett annat öppet för andra ändamål.

Varför flera stationära datorer?

Om du fortfarande kliar dig på varför du vill ha mer än ett skrivbord, överväg hur du använder din dator varje dag. Om du använder en bärbar dator kan det vara ont att växla mellan Microsoft Word, en webbläsare och en musikapp. Att sätta varje program på ett annat skrivbord gör det mycket enklare att flytta mellan dem och tar bort behovet av att maximera och minimera varje program när du behöver det.

Ett annat sätt att använda flera stationära datorer är att ha alla dina produktivitetsprogram på ett skrivbord och dina underhållnings- eller spelobjekt på ett annat, eller så kan du lägga till e-post och surfning på ett skrivbord och Microsoft Office på ett annat. Möjligheterna är oändliga och beror på hur du organiserar dina program.

Du kan flytta öppna fönster mellan skrivbord genom att öppna Aktivitetsvy och sedan använda musen för att dra och släppa från ett skrivbord till ett annat.

När du har ställt in alla skrivbord kan du växla mellan dem med Aktivitetsvy eller genom att använda kortkommandot fönster nyckel+ctrl+höger or vänster pil nyckel. Att använda piltangenterna är svårt eftersom du måste vara medveten om vilket skrivbord du är på. Flera skrivbord är organiserade på en virtuell rak linje med två slutpunkter. När du väl har nått slutet på den raden måste du gå tillbaka som du kom.

I praktiken går du från skrivbord 1 till skrivbord 2, 3 och så vidare med höger piltangent. När du når det sista skrivbordet går du igenom med vänsterpil. Om du upptäcker att du hoppar mellan flera stationära datorer ur drift är det bättre att använda Aktivitetsvy där alla öppna skrivbord är konsoliderade på ett ställe.

Flera skrivbordsalternativ

Funktionen för flera skrivbord har två viktiga alternativ som du kan justera efter eget tycke.

  1. Välja Start.

  2. Välja inställningar från Start-menyn.

  3. Välja Systemet.

  4. Välja Multitasking och bläddra ner tills du ser rubriken Virtuella stationära datorer.

Här är två alternativ som är lätta att förstå:

  • Det översta alternativet låter dig bestämma om du vill se ikonerna för varje enskilt öppet program över aktivitetsfältet på varje skrivbord eller bara på skrivbordet där programmet är öppet.
  • Det andra alternativet är en liknande inställning för det tidigare nämnda andra+Fliken tangentbordsgenväg.

Flera skrivbord är inte för alla, men om du har problem med att hålla dina program organiserade i en arbetsyta, försök skapa två, tre eller fyra i Windows 10.