De bästa pedagogiska spelen för barn online

#

Den digitala världen erbjuder många möjligheter till underhållning och nöje, och det finns hundratals webbplatser som erbjuder onlinespel och spelplattformar av olika slag för alla åldersgrupper. Det finns många webbplatser och appar som är särskilt utformade för små barn och som stimulerar deras kreativitet och lust att lära genom intelligenta tidsfördriv och roliga pedagogiska spel för barn. Här är de bästa barnspelen som finns tillgängliga online eller som kan laddas ner till smartphones och surfplattor för barn, för att underhålla de små och ge vuxna ett användbart läromedel.


De bästa pedagogiska spelen för barn online

En av de mest populära spelsajterna online är Giochiper.com. Den här kostnadsfria portalen erbjuder ett stort urval av aktiviteter för småbarn som är indelade i kategorier och även kategoriserade efter de unga användarnas ålder. Bland de många spelgenrer som finns tillgängliga finns sport, färdigheter, rymdskepp och action: när man väl har valt det önskade temat kan man få tillgång till olika spelaktiviteter, med förslag på målgrupp: till exempel lyfts spel fram som är utformade för en målgrupp av barn över 3 år, eller som inte är lämpliga för barn under 12 år och så vidare.

Bartolomeo.education är istället en av de bäst strukturerade webbplatserna på italienska där barn kan fördjupa sig i roliga inlärningsaktiviteter. Det är avsett för grundskolebarn och erbjuder pedagogiska spel som bygger på olika ämnen som konst, historia och litteratur och som fångar barnens uppmärksamhet genom väl utformade ljud- och videoanimationer.

Vi har också tillgång till webbportaler för TV-kanaler som Cartoon Network, där barn kan leka online med sina favoritfigurer, och till stora kulturella underhållningssajter som riktar sig till unga användare, till exempel Kids National Geographic, en värdefull kunskapskälla som kan tillfredsställa många nyfikenheter som rör natur, vetenskap och världens folk.

För att förbättra sina kunskaper i ämnen som italienska, matematik eller geometri är Baby-Flash den perfekta webbplatsen: en behållare med nyttiga lärdomar som unga webbsurfare kan använda för att öka sina skolkunskaper, under överinseende av vuxna som står dem nära.

Ledningsspel som kan laddas ner för barn

Förutom pedagogiska aktiviteter som kan spelas på nätet finns det många appar för barnspel som kan laddas ner till datorer, smarttelefoner och surfplattor så att du kan ha med dig dem på språng och distrahera dina barn. En av de mest populära är GCompris, en mjukvara full av pedagogiska spel för barn i åldrarna 2-10 år.

Plattformen är kompatibel med Windows, MacOS, Linux, iOS och Android och är oftast gratis, men genom att betala en gratis donation till skaparna av mjukvaran kan man låsa upp ytterligare aktiviteter. Bland de kategorier som erbjuds finns spel för att lära sig aritmetik, PC-användning, vetenskap samt minnes- och färdighetsutmaningar.

För att främja inlärningen av aritmetik är AB Math Lite en gratis app som erbjuder pedagogiska matematikspel för barn över 6 år. Syftet är att göra det möjligt för barnen att närma sig förståelsen av matematiska begrepp på ett roligt sätt och utan att uppfatta dem som något svårt och tungt. AB Math Lite är gratisversionen av det mer kompletta AB Math, som kan laddas ner mot en avgift.

För att stimulera barnens konstnärliga ambitioner finns det några trevliga program som Piano for Kids, ett spel som riktar sig till unga musiker i åldrarna 2 till 5 år. Det är ett virtuellt tangentbord som barn kan använda redan i mycket unga år och som gradvis introducerar dem till musikens värld.

Det finns en gratisversion, en mer begränsad men ändå bra version och en komplett betalversion. Om barnen hemma föredrar att måla finns det appar som Children's Colouring Pages eller Drawing and Painting Animals, som kan laddas ner från både Play Store och iOS. Ett bra sätt att stimulera deras lust att måla.

Det finns också många appar på nätet som introducerar barn till principerna för hälsosam kost eller yoga, eller som på olika sätt talar till dem om vikten av ett hälsosamt liv. Precis som det är möjligt att genom pedagogiska aktiviteter på nätet förklara samhällskunskap, poesi eller främmande språk för de små hemma.


Appar för särskilda utbildningsbehov

Spel på nätet är inte bara ett mycket användbart sätt att utbilda barn samtidigt som de underhåller dem, utan kan också vara ett kraftfullt verktyg för att interagera med barn med kommunikationssvårigheter eller autistiska syndrom.

Det finns många intressanta projekt på nätet som är utformade särskilt för barn med särskilda utbildningsbehov eller kognitiva förseningar av olika slag. Bland dessa finns Immaginario, en italiensk app som syftar till att hjälpa föräldrar och terapeuter att kommunicera med autistiska barn eller barn med verbala kommunikationssvårigheter på grund av kognitiv försening, med hjälp av bildbaserad kommunikation som bygger på AAC (Alternative Augmentative Communication). En annan app för autistiska barn och barn med särskilda behov, IoParlo, har samma syfte. Det är ett gratis system för assisterad kommunikation som utvecklats i samarbete med Genitori e Autismo.

Appar som Time In eller Niki Agenda hjälper barn med svårigheter att förstå det abstrakta begreppet tid att visuellt representera tidens gång, med hjälp av grafik, animationer och figurer, eller figurativa representationer av veckodagar och aktiviteter som utförs under deras dag.För att hjälpa till att utveckla sociala färdigheter kan appar som Wall of Life eller How Are You hjälpa barn med autismspektrumstörningar att förbättra sin empati och sina sociala färdigheter i förhållande till sin omgivning.

Det finns ett oändligt antal webbplatser och pedagogiska appar online som kan vara ett värdefullt stöd för föräldrar, pedagoger och lärare och som utgör en viktig stimulans för barns utveckling, för att bygga upp deras kognitiva funktioner och utöka deras kunskaper: att kombinera det användbara med det roliga har aldrig varit så viktigt.


Lämna en kommentar