Dostupno två månader senare: hur anti-WhatsApp verkligen fungerar


Dostupno ska göra det möjligt för användare att skicka meddelanden utan att använda en internetanslutning. Men vissa användare rapporterar om säkerhetsproblem

Det påstående som valts för lanseringen är ett påstående som fångar allas uppmärksamhet. Anti-WhatsApp-appen som fungerar utan internet. Med dessa referenser har Dostupno lyckats få uppmärksamhet från branschpublikationer och tusentals användare som har laddat ner appen och testat den på sina Android- och iPhone-enheter.

Två månader efter lanseringen är det dags att utvärdera appens effektivitet, dess funktionalitet och de problem som användare som använt den har stött på. Som vi påpekade i vår artikel var de allra första recensionerna på Google Play Store inte positiva, vilket var ett tecken på att meddelandeplattformen fortfarande behövde lära sig att fungera. Men under de senaste två månaderna har situationen verkligen inte förbättrats. Som teknikjournalisten Paolo Attivissimo påpekar är det många som klagar på problem med appen, och på Reddit har vissa användare rapporterat om anomalier i appen som äventyrar säkerheten för människors data.

Dostupno, appen som lovar att skicka meddelanden offline

Sedan den officiella lanseringen har Dostupno fångat användarnas uppmärksamhet tack vare sitt löfte om att man kan skicka meddelanden till vänner genom att använda sin telefonlinje utan att vara uppkopplad till internet. Enligt apputvecklarna var detta möjligt tack vare den algoritm som de hade utvecklat.

Dostupno gör det möjligt för användare att skicka meddelanden utan internetanslutning, men det är meddelanden som användaren måste skapa via appen och som inte kan ha multimedieinnehåll. För att ta emot meddelanden som skickats med Dostupno måste mottagaren dessutom installera appen på sin smartphone. Men det är inte allt. När du skickar meddelandet börjar din väns smartphone ringa i 20-50 sekunder. Och du måste ha tur om mottagaren av meddelandet inte svarar på samtalet.


Dostupno, problem med datasäkerheten

En del användare, som är fascinerade av appens inledande framgång (den har samlat över 50 000 nedladdningar på kort tid) har analyserat Dostupnos kod och upptäckt några avvikelser som är oroande för säkerheten för användarnas data.

För att förstå problemen med applikationen är det bara att läsa noga den analys som användaren Lo_acker har gjort på Reddit. Applikationen är ett riktigt såll när det gäller säkerheten för personuppgifter. Databasen där människors förinställda meddelanden och telefonnummer lagras är lättillgänglig och vem som helst kan ta sig in, stjäla informationen och använda den för olagliga ändamål. Utvecklarna av Dostupno nämner säkerheten som en av applikationens viktigaste funktioner, men som denna undersökning visar är detta faktiskt inte sant.

Om inte programmerarna ingriper innebär användningen av applikationen en risk för dina personuppgifter. Var därför försiktig.


Lämna en kommentar