Den blå lavavulkanen med en sur sjö finns verkligen: var

#


Det är en av de vackraste och farligaste platserna på jorden. Här är den. Var finns den blå lavavulkanen med en sjö med surt vatten

Det ser ut som ett landskap från en annan planet, men det är faktiskt något som kan observeras här på jorden. En vulkan med blå lava i stället för röd-orange och, nära vulkanen, en varm och vacker sjö som verkligen inbjuder till bad. Att bada i dess vatten är dock en dålig idé, eftersom det är surt. Detta naturkomplex är verkligen ett av de farligaste i världen, trots att det är ett av de vackraste.

Vulkankomplexet Kawah Ijen

Det kallas vulkankomplexet Kawah Ijen och ligger i Indonesien, i den östra delen av Java, den minst omfattande av de fyra stora Sundaöarna och landets hjärta. Kawah Ijen kan definieras som en serie stratovulkaner, varav den högsta punkten är Gunung Merapi stratovulkanen, inom en större caldera (kallad Ijen) som är cirka 20 kilometer bred.

Vulkanologiskt sett är en caldera en stor fördjupning eller bassäng, ofta upptagen av en sjö och cirkulär eller elliptisk i sin form. Det är nu som det blir riktigt intressant. Kratersjön på toppen av vulkankomplexet Kawah Ijen anses vara den största i sitt slag i världen. Dess vatten, som är fullt av svavelsyra eller saltsyra beroende på källa och analys, matar en flod som rinner ner i dalen och vars mycket sura och metallhaltiga vatten har en negativ effekt på det omgivande ekosystemet.

Enligt andra källor är vattensammansättningen i Kawah Ijen-sjön en blandning av syror och mineraler. Oavsett vattnets specifika sammansättning är alla överens om att det inte är någon bra idé att bada i det, även om den varma temperaturen kanske lockar till ett dopp.


Hur vulkanens karakteristiska blå flammor produceras

Ett annat kännetecken för Kawah Ijen-komplexet är dess blå flammor. Detta beror på svavelgasen, som sipprar ut genom sprickorna vid temperaturer på upp till 600 grader Celsius och tänder lågor med en helt ovanlig färg, som stiger upp till fem meters höjd och ibland till och med tornar upp sig över lavan, som får den färg vi är vana vid på dagen och en mycket märklig elblå färg på natten.

Om vulkaner,

Det var det längsta vulkanutbrottet på Island under de senaste 50 åren. Och hur är det med Etnas lava, som döljer en hemlig ekvation?

Giuseppe Giordano


Lämna en kommentar