Hur du undviker att ditt kreditkort klonas

#


Mer och mer människor upplever dessa problem: ibland räcker det med en enkel distraktion för att ditt kreditkort ska bli klonat. Så här gör du

Om offret för ett klonat kreditkort märker det direkt kan han eller hon begränsa skadan genom att stoppa en betalning och eventuellt få tillbaka pengarna. Men det kan också hända att de inte märker något förrän de gör ett kontoutdrag, och då är det för sent.

Mer och mer människor upplever dessa problem, delvis på grund av de sofistikerade vapen som hackare använder för att klona kreditkort. Ibland räcker det med en enkel distraktion för att lämna över sina bankuppgifter till cyberbrottslingar. Ofta är det offrens slarv som gör det lätt för brottslingarna. Många handlar på nätet på plattformar som är opålitliga och framför allt saknar https-protokollet (det med det gröna hänglåset), som förhindrar att data som överförs via Internet kan avlyssnas av hackare.

Och det är inte allt. Kortet kan också snabbt klonas i en butik, vid bensinpumpen, på motorvägen eller direkt vid en bankomat. Här är några värdefulla tips för att skydda ditt kreditkort.

SMS-tjänst

Den första och viktigaste saken att göra - den ingår i de flesta konton - är att aktivera funktionen som gör att du kan få ett meddelande på din mobiltelefon varje gång du gör en betalning. Tjänsten är mycket användbar om ditt kort har blivit klonat: du kan omedelbart få reda på om någon utför transaktioner med ditt konto. I sådana fall måste du kontakta din bank och be operatören att spärra kortet.


Säker shopping

Trots bankernas ansträngningar för att skydda bankkonton är det inte mycket man kan göra mot kundernas slarv. Vi nämnde tidigare att många människor handlar på osäkra webbplatser. Akta dig, spelet är inte värt ljuset. Även om den produkt som du är intresserad av finns i utbudet är det bättre att bara förlita sig på de mest kända plattformarna. Dessa webbplatser är ofta utformade för att stjäla dina kreditkortsuppgifter. Det är bättre att spendera lite mer än att riskera att ditt kort blir stulet. Kom ihåg att kontrollera om webbplatsen har https-protokollet, som nämnts ovan.


Skydda kontaktlösa kort

En del av de senaste kreditkorten har kontaktlös teknik, ett system som med hjälp av ett RFID-chip (Radio Frequency Identification) eller NFC-chip (Near Field Communication) gör det möjligt att göra betalningar med hjälp av radiovågor: det finns inget behov av att sätta in kortet i kassan, det räcker med att dra över det. Bekvämt, verkligen. Men det är mycket riskfyllt. En bedragare kan komma fram till dig med en RFID- eller NFC-läsare och tömma ditt konto. Vad ska du göra? Det finns plånböcker på marknaden som är utformade för att blockera radiovågor. Köp en.

Säkra lösenord

Gör inte misstaget att byta ut lösenordet för ditt nuvarande konto till ett enklare. Kom ihåg att alltid använda unika och framför allt komplexa åtkomstnycklar för alla konton, inte bara för bankkonton. Aktivera också tvåfaktorsautentisering, vilket ger ett bättre skydd.

Kontrollera ditt kreditkort

Det tar ofta bara några minuter för brottslingar att klona ditt kreditkort. Låt ingen ta den ifrån dig. Om du befinner dig på en restaurang, även om det inte ser särskilt elegant ut, och servitören försöker gå iväg med ditt kort, stoppa honom. Det kan vara en tjuv som försöker klona ditt kort. Kort sagt, låt aldrig kortet vara utom synhåll.

Andra tips

Var försiktig med uttag i bankomater. Undvik osäkra maskiner och använd endast bankmaskiner. Täck din PIN-kod med handen innan du skriver in den: det kan finnas en mikrokamera installerad i bankomaten. Kontrollera också ofta dina kontoutdrag. Alternativt kan du lämna kreditkortet hemma och ersätta det med elektroniska betalningssystem.

Lämna en kommentar