Hur man öppnar, redigerar och konverterar MDT-filer

En fil med .MDT-filtillägget är en Microsoft Access-tilläggsdata-fil, som används av Access och dess tillägg för att lagra relevant data.


Vad används MDT-filer för?

Även om Microsoft Access använder båda filtyperna, bör en MDT-fil inte förväxlas med det MDB-format som Access använder för att lagra databasinformation, såvida inte din specifika MDT-fil råkar vara en gammal Microsoft Access 97-mallfil.

En MDT-fil kan istället vara en GeoMedia Access Database Template-fil, som är ett format som används av GeoMedia geospatial processprogramvara för att skapa en MDB-fil av dess data.

En del videoredigeringsprogram kan också använda MDT-filtillägget för att lagra text i XML-format om videoprocessen. Detta kanske eller kanske inte är relaterat till MDT-videoformatet som används av vissa Panasonic-kameror.

Autodesk (nu avvecklad) Mechanical Desktop (MDT) -programvara använder också denna förkortning, men jag tror inte att dess filer sparas med .MDT-tillägget. MDT-filer har inte heller något att göra med Microsoft Deployment Toolkit (MDT) som används för installation av Windows-operativsystemet.

Hur man öppnar en MDT-fil

Microsoft Access öppnar filer i MDT-format.

Om din MDT-fil inte är en Microsoft Access-datafil används den troligen av Hexagons GeoMedia Smart Client.

En enkel textredigerare bör kunna öppna MDT-filer som produceras från videokonverterare eller videoredigerare. Du behöver antagligen bara öppna den här typen av MDT-fil om du inte är säker på var programmet lagrar videofilen, eftersom platsen för videon är lagrad i MDT-filen. Se vår lista över bästa gratisredigerare för några bra alternativ för att visa dessa typer av MDT-textfiler.

Om din MDT-fil är associerad med en Panasonic-kamera och den är skadad och inte kan användas normalt, se den här YouTube-videon om hur du reparerar MDT-filen med Grau Video Repair Tool.

En textredigerare kan vara användbar även om din MDT-fil inte sparas i något av dessa format. Öppna bara filen där och se om det finns någon rubrikinformation eller läsbar text någonstans i filen som anger vilket program som användes för att skapa den. Detta kan hjälpa dig att undersöka programvara som stöder att öppna den specifika filen.

Om du upptäcker att ett program på din PC försöker öppna MDT-filen men det är fel applikation eller om du hellre vill att ett annat installerat program ska öppna dem, se hur man ändrar standardprogrammet för en specifik filtilläggsguide för att göra förändring i Windows.


Hur man konverterar en MDT-fil

En MDT-fil kan antagligen inte konverteras till ett annat format som Microsoft Access känner igen. Denna typ av datafil används sannolikt bara av programmet när data behövs och är inte avsedd att öppnas efter eget tycke, som med ACCDB och andra Access-filer.

Det är troligt att GeoMedia Smart Client kan exportera sina data till andra format utöver MDT, så jag antar att du kan använda samma program för att öppna MDT och spara det i ett annat format.

Jag ser ingen anledning att konvertera en XML-baserad MDT-fil, men det kan du verkligen göra om du vill. Öppna bara filen i en textredigerare och spara den sedan i ett nytt format som TXT eller HTML.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Innan du antar att programmen ovanifrån inte fungerar korrekt för att öppna din MDT-fil kan du överväga om du läser filtillägget korrekt. Det kan vara enkelt att förväxla ett filformat med ett annat om de använder liknande filtillägg.

Till exempel ser MTD-suffixet mycket ut som MDT men används faktiskt för Musicnotes Digital Sheet Music-filer, ett format som inte fungerar med någon av MDT-filöppnarna ovan.

Detsamma kan sägas för MDF-, MDL- och DMT-filer, som alla används för unika filformat som öppnas med specifika och olika program.

Lämna en kommentar