CFG- och CONFIG-filer (vad de är och hur man öppnar dem)

En fil med filändelsen .CFG eller .CONFIG är en konfigurationsfil som används av olika program för att lagra inställningar som är specifika för deras respektive programvara. Vissa konfigurationsfiler är vanliga textfiler men andra kan kanske lagras i ett format som är specifikt för programmet.

En MAME-konfigurationsfil är ett exempel där CFG-filen används för att lagra tangentbordsinställningar i ett XML-baserat format. Den här filen lagrar genvägar, tangentbordskartläggningsinställningar och andra inställningar som är specifika för användaren av MAME-videospelet.

Vissa program kan skapa en konfigurationsfil med filtillägget .CONFIG. Ett exempel är Web.config-filen som används av Microsofts programvara Visual Studio.

En Wesnoth Markup Language-fil använder också CFG-filtillägget, men inte som en konfigurationsfil. Dessa CFG-filer är vanliga textfiler skrivna på WML-programmeringsspråket som tillhandahåller spelinnehåll för The Battle for Wesnoth.

Filtillägget för en konfigurationsfil läggs ibland till i slutet av en fil med exakt samma namn. Om filen till exempel innehåller inställningar för setup.exe, kan CONFIG-filen kallas setup.exe.config.


Hur man öppnar och redigerar en CFG / CONFIG-fil

Många program använder ett konfigurationsfilformat för att lagra inställningar. Detta inkluderar bland annat Microsoft Office, OpenOffice, Visual Studio, MAME, BlueStacks, Audacity, Celestia, Cal3D och LightWave. Inom dessa program kan det finnas specifika verktyg som används för att faktiskt redigera konfigurationsfilen, till exempel Celesia Config Manager.

Slaget om Wesnoth är ett videospel som använder CFG-filer som lagras i WML-programmeringsspråket.

Vissa CFG-filer är Citrix Server Connection-filer som innehåller information för att skapa en anslutning till en Citrix-server, som ett serverportnummer, användarnamn och lösenord, IP-adress etc.

Jewel Quest använder istället CFGE-filtillägget för samma syfte att lagra inställningar. Det kan också innehålla poänginformation och andra spelrelaterade data.

Det är dock mycket osannolikt att någon av dessa applikationer eller spel har ett "öppet" eller "import" -alternativ för att faktiskt se konfigurationsfilen. De hänvisas istället bara av programmet så att det kan läsa filen för instruktioner om hur man beter sig.

Ett undantag där filen säkert kan öppnas med den applikation som använder den är Web.config-filen som används av Visual Studio. Visual Web Developer-programmet inbyggt i Visual Studio används för att öppna och redigera denna CONFIG-fil.

De flesta CFG- och CONFIG-filer finns i ett filformat i klartext som låter dig öppna dem med vilken textredigerare som helst. Som du kan se här är denna CFG-fil, som används av Audacitys ljudinspelnings- / redigeringsprogram, 100 procent ren text:

[Lokal]
Språk = sv
[Version]
Major = 2
Mindre = 1
Micro = 3
[Kataloger]
TempDir = C: \ Användare \ Jon \ AppData \ Lokal \ Audacity \ SessionData
[AudioIO]
RecordingDevice = mikrofon (blå snöboll)
Värd = MS
PlaybackDevice = Högtalare / hörlurar (Realtek
EffectsPreviewLen = 6
CutPreviewBeforeLen = 2
CutPreviewAfterLen = 1
SeekShortPeriod = 1
SeekLongPeriod = 15
Duplex = 1
SWPlaythrough = 0

Notepad-programmet i Windows fungerar bra för att visa, redigera och till och med skapa textbaserade konfigurationsfiler som denna. Om du vill ha något mer robust eller behöver öppna filen på en Mac- eller Linux-dator, se vår lista över de bästa gratistextredigerarna.

Det är viktigt att du bara redigerar en konfigurationsfil om du vet exakt vad du gör. Oddsen är att du gör, med tanke på att du har att göra med en fil som de flesta inte tänker två gånger på, men även en liten förändring kan ge en bestående effekt som kan vara svår att spåra om ett problem skulle uppstå.

Hur man konverterar en CFG / CONFIG-fil

Det finns förmodligen ingen stor anledning att konvertera en konfigurationsfil till ett nytt format eftersom programmet som använder filen behöver den förbli i samma format och med samma namn, annars vet den inte var man ska leta efter inställningar och andra inställningar. En CFG / CONFIG-filkonvertering kan därför leda till att programmet använder standardinställningar eller inte vet hur man fungerar alls.

Gelatin är ett verktyg som kan konvertera textfiler som CFG- och CONFIG-filer till XML, JSON eller YAML. MapForce kan också fungera.

Vilken textredigerare som helst kan också användas för att konvertera en CFG- eller CONFIG-fil om du bara vill att filtillägget ska ändras så att du kan öppna den med ett annat program. Du kan till exempel använda en textredigerare för att spara en .CFG-fil i .TXT så att den öppnas med Anteckningar som standard. Att göra detta ändrar emellertid inte filens format / struktur; den förblir i samma format som den ursprungliga CFG / CONFIG-filen.


Mer information om konfigurationsfiler

Beroende på vilket program eller operativsystem som använder konfigurationsfilen kan det istället använda filtillägget CNF eller CF.

Windows använder ofta INI-filer för att lagra inställningar medan macOS använder PLIST-filer.

Några andra tillägg som används för filer som kan lagra konfigurationsinformation inkluderar CONF, JSON och PROPERTIES.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Om din fil inte öppnas just nu är det stor chans att du läser filtillägget fel. Vissa filer använder ett tillägg som liknar ".CFG" men det stängs av med en bokstav eller två, vilket gör dem oanvändbara i CFG-öppnare som nämns ovan.

CGF är ett exempel. Reserverade för Crytek Geometry Format-filer, de är egentligen bara användbara i samband med CRYENGINE.

SFG är ett annat filtillägg som ser mycket ut som CFG. Animationsprogramvaran Synfig Studio ansvarar för att arbeta med dessa filer.

Lämna en kommentar