Inspiration 4, det är historia: den rekordstora rymdbesättningen är i omloppsbana


Inspiration 4 är i omloppsbana: framgångsrik uppskjutning av historiens första helt civila rymduppdrag.

Inspiration 4, det första helt civila rymduppdraget, är i omloppsbana. Crew Dragon-kapseln med den rekordstora besättningen befinner sig nu cirka 575 kilometer från jorden, mer än 100 kilometer bortom den internationella rymdstationen. Allt är "normalt", som rymdoperatörer säger. Allting fungerar som det ska.

Stuffen på Cape Canaveral

SpaceX historiska uppdrag lyfte från Kennedy Space Centers pad 39A, samma pad som månuppdragen startade från, klockan 02.00 italiensk tid.

En uppskjutning i skymningen, vilket var väntat med tanke på tidsfönstret som öppnades bara tre dagar tidigare: som SpaceX-ingenjörer förklarade under direktsändningen av uppskjutningen, "har vi i allmänhet ett fönster på bara några få minuter eftersom vi är på väg till den internationella rymdstationen och vi måste docka.

Den här gången är det annorlunda: den första besättningen som består helt av civila kommer att kretsa runt jorden i tre dagar, vilket till och med överträffar ISS, som befinner sig cirka 400 kilometer från planeten.

Besättningen Dragon Resilience, som rymdfarkosten kallas, färdas för närvarande med en hastighet på cirka 8 kilometer per sekund runt jorden. Längre än ISS, men också längre än Hubble-teleskopet, är det en önskan från befälhavaren Jared Isaacman själv, som ville ge historiens första civila rymduppdrag en verkligt pionjärkänsla.

Entreprenören från New Jersey, som har kopplat uppdraget till en stor insamling för St Judes barnsjukhus, har välkomnat det New Jersey-baserade företagets förbryllelse.

Entreprenören från New Jersey, som kopplade uppdraget till en massiv insamling av pengar till St Judes barnsjukhus, accepterade SpaceX-ingenjörernas betänkligheter men ville inte ge upp att gå dit ingen hade gått förut.


Rekorduppdraget

Inspiration4 är förutom att vara historiens första civila rymduppdrag, för att inte tala om de suborbitala rymdturisterna, verkligen ett rekorduppdrag. Det är första gången som människor reser med en Falcon9 som redan har flugits tre gånger, och det är första gången som Crew Dragon-kapseln har utrustats med en speciell glaskupol som gör det möjligt för besättningen att se jorden och himlen från en tidigare okänd position.

Detta är första gången som SpaceX har tre Dragonkapslar i omloppsbana samtidigt: två är dockade med ISS, en är den med kommendörkapten Isaacman och hans besättning, i omloppsbana på 575 km höjd. Elon Musks rymdföretag tar rymden närmare människan med större hastighet än någon annan. Man följer inte modetrender, deltar inte i offentliga diskussioner om rymdturism och så vidare och förklarar nästan aldrig offentligt hur magnifika projekten är. Ändå tog det bara tre minuter att bryta Karmanlinjen och därmed alla sommarens "rekord" från Virgin Galactic och Blue Origin.

Detta är första gången som människor har åkt ut i rymden utan att behöva ta sig till ISS sedan det senaste reparationsuppdraget av Hubble-teleskopet. Inspiration4 är också det uppdrag som tar människor längst bort från jorden sedan 1999.

Den 29-åriga Hayley Arceneaux, som är uppdragets medicinska chef och representant för Hope, är den yngsta amerikanen att flyga i rymden och den första personen med en protes som upplever tyngdlöshet. Dr Sian Proctor, 51, som föddes på ön Guam, praktiskt taget på NASA:s kontor, är den första svarta kvinnan att leda ett rymduppdrag.

Det rekordstora uppdraget har precis börjat: Netflix ägnar en dokumentärserie åt det, varav de fyra första avsnitten redan finns tillgängliga på plattformen; andra specialavsnitt kommer att följa efter Inspiration4:s återkomst till jorden, med bilder från uppskjutningen och från insidan av Crew Dragon-kapseln.

Jared Isaacman har sagt det från början: Inspiration4 är ett uppdrag att inspirera människor att göra gott på jorden och titta så långt bort som möjligt. När de fyra första civilisterna på ett rymduppdrag återvänder till jorden kommer de att ta med sig en ny bild av vår planet, en bild som syftar till att inspirera nya generationer att sträva efter hopp, generositet och välstånd.


Lämna en kommentar