Lätta lösenord vs komplexa lösenord: vilka du ska välja


Ett säkert lösenord är målet för alla användare, men det finns många som fortfarande använder sitt eget namn eller hundens namn som säkerhetsnyckel

När du registrerar dig för en ny onlinetjänst är det svåraste att välja ett lösenord. Lösenord som är för enkla accepteras inte av de flesta plattformar och är lätta att gissa för hackare. Det faktum att tusentals intrång eller försök till intrång sker varje år beror till stor del på att användarna väljer hundens namn eller kombinationen "qwerty" (det mest använda lösenordet i världen, enligt de senaste tillgängliga uppgifterna) som säkerhetsnyckel.

Det är alltid mycket svårt att välja mellan ett enkelt lösenord och ett komplext lösenord. Många föredrar enkla lösenord: de är lättare att komma ihåg och ger omedelbar tillgång till onlinetjänster. Under de senaste åren har dock allt fler användare valt att använda ett komplext lösenord: även om det är svårt att komma ihåg är det mycket säkrare och de verktyg som hackare använder för att dechiffrera säkerhetsnyckeln är praktiskt taget värdelösa.

Kaspersky, ett företag som specialiserar sig på IT-säkerhetslösningar, har under de senaste månaderna undersökt användarnas vanor när det gäller att välja lösenord. Resultaten är mycket intressanta och visar på en speciell situation: användarna letar efter en lösning som kombinerar säkerheten hos komplexa lösenord med användarvänligheten hos nycklar som är enkla att komma ihåg. Och den här lösningen har bara ett namn: lösenordshanterare.

Kaspersky Research Results

Användarna är medvetna om behovet av att använda ett komplext lösenord, särskilt för vissa typer av onlinetjänster: bankkonton (63 %), betalningstillämpningar, inklusive e-plånböcker (43 %) och plattformar för online shopping (41 %). Samtidigt har nästan 40 % av användarna svårt att komma ihåg svåra lösenord och tvingas återställa dem. Ett annat problem med långa lösenord är lagringsmetoden: 51 % säger att de använder osäkra strategier, medan 23 % skriver ner dem på ett anteckningsblock.


Hackare på attack

Många av de tillfrågade rapporterar också om en ökning av hackaraktiviteten. 17 % har drabbats av intrång i sina konton: de som mest drabbats är e-postprofiler (41 %), sociala nätverk (37 %), bankkonton (18 %) och online-shopping (18 %). Hackare riktar sig särskilt mot användare som använder samma lösenord för alla sina onlinekonton (10 % av de svarande).


Hur man löser dilemmat mellan enkla och komplexa lösenord

För att skydda dina onlineprofiler är det enda valet att skapa komplexa lösenord. Ännu bättre om de är lösenfraser. Logiskt sett har du ett problem med att komma ihåg så långa säkerhetsnycklar, men det finns en mycket enkel lösning: lösenordshanterare. Det är program och applikationer som lagrar alla åtkomstuppgifter för de tjänster du har prenumererat på och som använder kryptering för att skydda dem mot hackarattacker. De flesta lösenordshanterare är gratis och kan laddas ner direkt från Internet.

Lämna en kommentar