Monkey’s Audio Definition: Vad är APE-formatet?

Monkey's Audio, som representeras av filtillägget .ape, är ett förlustfritt ljudformat (även känt som APE-codec, MAC-format). Det betyder att den inte kasserar ljuddata som förlorade ljudformat som MP3, WMA, AAC och andra. Det kan därför skapa digitala ljudfiler som återger den ursprungliga ljudkällan under uppspelning.

Winds Media Inc.


Kompressionsnivåer

Många ljudfiler och musikfans som vill bevara sina ursprungliga ljud-CD-skivor (CD-rippning), vinylskivor eller band (digitalisering) gynnar ofta ett förlustfritt ljudformat som Monkeys ljud för deras första generationens digitala kopia.

När du använder Monkey's Audio för att komprimera en original ljudkälla kan du förvänta dig att du får en minskning på cirka 50 procent på den ursprungliga okomprimerade storleken. Monkey's Audio uppnår bättre än genomsnittlig förlustfri komprimering jämfört med andra förlustfria format som FLAC (som varierar mellan 30 procent och 50 procent).

Ljudkomprimeringsnivåerna som Monkey's Audio för närvarande använder är:

  1. Snabb (lägesomkopplare: -c1000).
  2. Normal (lägesomkopplare: -c2000).
  3. Hög (lägesomkopplare: -c3000).
  4. Extra hög (lägesomkopplare: -c4000).
  5. Galen (lägesomkopplare: -c5000).

När ljudkomprimeringsnivån ökar ökar komplexitetsnivån. Detta resulterar i långsammare kodning och avkodning. Du måste tänka på avvägningen mellan hur mycket utrymme du sparar jämfört med kodnings- och avkodningstiden.

Fördelar och nackdelar med Monkeys ljud

Som alla ljudformat finns det fördelar och nackdelar som är värda att väga upp innan du bestämmer dig för om du vill använda det eller inte. Här är en lista över de viktigaste för- och nackdelarna med att koda dina ursprungliga ljudkällor i Monkey's Audio-format.

fördelar

  • Bevarande av den ursprungliga ljudkällan: En av fördelarna med att bevara originalmusik med hjälp av Monkey's Audio (som andra förlustfria format) är att om en original-ljud-CD till exempel skadas eller går förlorad kan du skapa en perfekt kopia från din första generationens digitalt kodade APE-fil.

  • Bra förlustfri kompression: Monkey's Audio uppnår vanligtvis bättre förlustfri komprimering än andra konkurrerande format som FLAC.

  • Bra stöd för mjukvaruspelare: Det finns en rad gratis plug-ins för att möjliggöra uppspelning av .ape-filer på mjukvaruspelare. Populär jukebox-programvara (med relevant plugin) inkluderar Windows Media Player, Foobar2000, Winamp, Media Player Classic och andra.

Nackdelar

  • Avkodning är resurskrävande: En av nackdelarna med att koda ljud med hjälp av Monkey's Audio är att komprimeringssystemet är CPU-intensivt. Det innebär att det krävs mycket processorkraft för att spela upp ljud. På grund av detta stöds Monkey's Audio-format endast på ett litet antal PMP- och MP3-spelare som har kraftfulla processorer.

  • Begränsad plattformssupport och licens: Monkey's Audio är för närvarande endast officiellt tillgängligt på Microsoft Windows-operativsystemplattformen. Även om Monkey's Audio-licensavtal tillåter att komprimeringssystemet kan användas fritt är det inte öppen källkod. Däremot är FLAC-projektet öppen källkod och har utvecklats mycket mer på grund av dess stora samhälle av aktiva utvecklare.


Lämna en kommentar