Vad är freeware? (Definition av gratisprogram)

Freeware är en kombination av orden fri och mjukvara, som betyder "fri programvara." Termen avser därför program som är 100% kostnadsfria. Det är dock inte exakt detsamma som "fri programvara."


Vad är freeware?

Freeware betyder att det inte krävs några betalda licenser för att använda applikationen, inga avgifter eller donationer nödvändiga, inga begränsningar för hur många gånger du kan ladda ner eller öppna programmet och inget utgångsdatum.

Det kan dock fortfarande vara begränsande på vissa sätt. Fri programvara, å andra sidan, är helt och hållet ogiltig för begränsningar och tillåter användaren att göra absolut vad de vill med programmet.

Raw Pixel / Pixabay

Gratisprogram vs fri programvara

Freeware är kostnadsfri programvara och fri programvara är copyrightfri programvara. Med andra ord är freeware programvara under upphovsrätt men tillgänglig utan kostnad; fri programvara är programvara utan begränsningar eller begränsningar, men kanske inte är gratis i den meningen att det inte finns något pris kopplat till det.

Gratis programvara kan modifieras och ändras efter användarens önskemål. Detta innebär att användaren kan göra ändringar i programmets kärnelement, skriva om vad de vill, skriva över saker, helt återanvända programmet, dela upp det i ny programvara etc.

För att fri programvara verkligen ska vara gratis kräver utvecklaren att släppa programmet utan begränsningar, vilket normalt görs genom att ge bort källkoden. Denna typ av programvara kallas ofta programvara med öppen källkod eller fri programvara med öppen källkod (FOSS).

Gratis mjukvara kan också fördelas 100% juridiskt och kan användas för att tjäna pengar. Detta gäller även om användaren inte spenderade någonting för den fria programvaran eller om de tjänar mer pengar på den fria programvaran än vad de betalade för den. Tanken här är att uppgifterna är helt och hållet tillgängliga för vad användaren vill.

Följande anses vara de nödvändiga friheterna som en användare måste beviljas för att programvaran ska betraktas som fri programvara (Friheterna 1-3 kräver åtkomst till källkoden):

 • Frihet 0: Du kan köra programmet för alla syften.
 • Frihet 1: Du kan studera hur programmet fungerar och ändra det så att det gör vad du vill.
 • Frihet 2: Du får möjlighet att dela och göra kopior av programvaran så att du kan hjälpa andra.
 • Frihet 3: Du kan förbättra programmet och släppa dina förbättringar (och modifierade versioner) för allmänheten så att alla gynnas.

Några exempel på fri programvara inkluderar GIMP, LibreOffice och Apache HTTP Server.

En freeware-applikation kan ha källkoden fritt tillgänglig eller inte. Själva programmet kostar inte och är helt användbart utan kostnad, men det betyder inte att programmet kan redigeras och kan omvandlas för att skapa något nytt, eller inspekteras för att lära sig mer om det inre arbetet.

Gratisprogram kan också vara begränsande. Till exempel kan ett program vara gratis endast för privat bruk och sluta fungera om det visar sig användas för kommersiella ändamål, eller kanske programvaran är begränsad i funktionalitet eftersom det finns en betald utgåva tillgänglig som innehåller mer avancerade funktioner.

Till skillnad från rättigheterna som ges till fri programanvändare, beviljas freeware-användarnas friheter av utvecklaren; vissa utvecklare kan ge mer eller mindre tillgång till programmet än andra. De kan också begränsa att programmet används i vissa miljöer, låsa källkoden etc.

CCleaner, Skype och AOMEI Backupper är exempel på freeware.


Varför utvecklare släpper gratisprogram

Freeware finns ofta för att marknadsföra en utvecklare kommersiell programvara. Detta görs vanligtvis genom att ge ut en version med liknande men begränsade funktioner. Till exempel kan den här utgåvan ha annonser eller vissa funktioner kan vara låsta tills en licens tillhandahålls.

Vissa program kan vara tillgängliga utan kostnad eftersom installationsfilen annonserar för andra betalda program som användaren kan klicka på för att generera intäkter för utvecklaren.

Andra freeware-program kanske inte är vinstsökande utan istället tillhandahålls allmänheten gratis för utbildningsändamål.


Var kan man ladda ner gratisprogram

Freeware finns i många former och från många källor. Det finns inte bara en plats där du kan hitta varje enskild gratis applikation.

En webbplats för videospel kan erbjuda spel och ett Windows-nedladdningsförvar kan innehålla Windows-appar. Detsamma gäller mobilappar för iOS- eller Android-enheter, freeware macOS-program etc.

Här är några länkar till våra egna populära freeware-listor:

 • Registret städare
 • Programvara för förstörelse av data
 • Data Recovery Software
 • PC-spel
 • Programvara för fjärråtkomst
 • Programvaruverktyg för säkerhetskopiering
 • Driver Updater-program
 • Systeminformationsverktyg

Du kan hitta andra freeware-nedladdningar på webbplatser som Softpedia, FileHippo.com, QP Download, CNET Download, PortableApps.com och andra.

Fsf.org är en plats med fri programvara.

Mer information om programvara

Freeware är motsatsen till kommersiell programvara. Kommersiella program är endast tillgängliga via betalning och innehåller normalt inte annonser eller reklamvarningar.

Freemium är en annan term relaterad till freeware som står för "gratis premium". Freemium-program är de som åtföljer en betald version av samma programvara och används för att marknadsföra den professionella versionen. Den betalda upplagan innehåller fler funktioner men freeware-versionen är fortfarande tillgänglig utan kostnad.

Shareware hänvisar till programvara som vanligtvis endast är tillgänglig gratis under en provperiod. Syftet med det är att bekanta sig med programmet och använda dess funktioner (ofta på ett begränsat sätt) innan man beslutar om man vill köpa hela programmet.

Vissa program är tillgängliga som låter dig uppdatera dina andra installerade program, ibland till och med automatiskt. Du hittar några av de bättre i listan över verktyg för Free Software Updater.

Lämna en kommentar