Qualcomm Snapdragon 778 5G: ett chip för smartphones i mellanklass, men nära toppen


Den nya SoC:n från Qualcomm är utformad för smartphones i mellanklass till högklassig nivå, där den ger funktionalitet och prestanda inte långt från toppen.

Qualcomm lanserar en ny processor avsedd för smartphones i mellanklass till högklassig nivå med 5G: det är Snapdragon 778 och namnet, eller snarare numret, skulle kunna förvirra användare. Sedan en tid tillbaka har Qualcomm använt akronymen 7xx för SoC:er i mellan- och högprisklass och 8xx för högprisklassiga SoC:er. I teorin, och med tanke på namnet Snapdragon 778, är det ett chip som ligger ett steg under den tidigare presenterade Snapdragon 780G (som i sig själv är en slags billig Snapdragon 888). Om man läser specifikationerna kan man knappast betrakta 778 som en processor för enheter i mellanklass. Det har faktiskt redan meddelats att Snapdragon 778 kommer att användas i den nya instegsmodellen Honor 50, medan Honor 50 Pro och Honor 50 Pro+ förväntas ha Snapdragon 888. Kort sagt, för att uttrycka det mycket enkelt: aldrig tidigare har det funnits ett sådant överflöd av chip för smarttelefoner och aldrig tidigare har tillverkarna av enheter haft ett så stort urval av processorer (och tyvärr en så låg tillgänglighet). Men vad är bra med Snapdragon 778?

Qualcomm Snapdragon 778: hur den ser ut

Om man läser specifikationerna för Snapdragon 778 5G kan man se att det är en nära tvilling till Snapdragon 780G. Tillverkningsprocessen ändras (5nm på 780G och 6nm på 778 5G), men den åttakärniga Kryo 670-processorn med en maxfrekvens på 2,4 GHz är identisk.

GPU:n är en Adreno 642L, medan den artificiella intelligensen återigen är Qualcomm Hexagon 770. Tack vare bildbehandlingsprocessorn Triple ISP kan den nya Qualcomm Snapdragon 778 5G samtidigt hantera tre bilder eller tre videor som kommer från tre olika linser på smarttelefonen. 4K-videoinspelning med HDR+-färg stöds också.

5G-anslutning erbjuds av det inbyggda Snapdragon X53 5G-modemet, som är kompatibelt med både millimetervågor och sub-6 GHz-vågor. Det finns också Wi-Fi 6-koppling med hastigheter på upp till 2,9 Gbps.


Qualcomm Snapdragon 778: när kommer vi att få se det

Många märken har redan meddelat att de kommer att integrera det nya Snapdragon 778 5G-chippet i sina smarttelefoner: de tidigare nämnda Honor, iQOO, Motorola, Oppo, Realme och Xiaomi.

De första enheterna med Snapdragon 778 kommer att finnas tillgängliga för allmänheten till sommaren, och den första av dem kan vara Honor 50, som kommer att presenteras officiellt i slutet av maj.


Lämna en kommentar