Så här hackar du din trådlösa router

Det finns inget sådant som hack-bevis eller hack-bevis, precis som det finns inget där ute som är helt vattentät. Därför visar vi i den här artikeln hur du gör din trådlösa router så hackerresistent som möjligt. Din trådlösa router är ett främsta mål för hackare som vill infiltrera ditt nätverk eller bara friladda bort din Wi-Fi-anslutning. Här är några saker du kan göra för att göra din trådlösa router svårare att hacka.


Aktivera WPA2 eller WPA3 trådlös kryptering

Om du inte använder ett minimum av Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2) -kryptering för att skydda ditt trådlösa nätverk, lämnar detta ditt nätverk helt öppet eftersom hackare praktiskt taget kan gå in i ditt nätverk.

Om du använder föråldrad Wired Equivalent Privacy (WEP) -säkerhet, som kan sprickas på några sekunder av de flesta hackare, uppgraderar du till WPA2 eller helst WPA3, som är bakåtkompatibel med WPA2. Äldre routrar kan behöva en firmwareuppgradering för att lägga till WPA2- eller WPA3-funktionalitet. Kontrollera routerns tillverkarhandbok för att lära dig hur du aktiverar WPA2 WPA3 trådlös kryptering på din router.

GodfriedEdelman / Getty Images

Skapa ett starkt SSID-nätverksnamn och fördelad nyckel

Du måste också skapa ett starkt SSID (trådlöst nätverksnamn). Om du använder routerns standardnätverksnamn (till exempel Linksys, Netgear eller DLINK) gör du det enklare för hackare att hacka ditt nätverk. Med hjälp av ett standard SSID eller ett vanligt hjälper hackare att knäcka din kryptering eftersom de kan använda förbyggda regnbågstabeller associerade med vanliga SSID-namn för att knäcka din trådlösa kryptering.

Skapa ett långt och slumpmässigt SSID-namn även om det kan vara svårt att komma ihåg. Du bör också använda ett starkt lösenord för din fördelade nyckel för att ytterligare motverka hackningsförsök.


Slå på din trådlösa routers brandvägg

Om du inte har gjort det, aktivera din trådlösa routers inbyggda brandvägg. Att aktivera brandväggen kan göra ditt nätverk mindre synligt för hackare som letar efter mål på internet. Många routerbaserade brandväggar har ett smygläge som du kan aktivera för att minska nätverkets synlighet. Testa också din brandvägg för att säkerställa att du har konfigurerat den korrekt.


Använd en krypterad personlig VPN-tjänst på routernivå

Virtuella privata nätverk brukade vara en lyx som bara stora företag hade råd med. Nu kan du köpa en personlig VPN-tjänst till en liten månadsavgift. En personlig VPN är en av de största spärrarna du kan kasta på en hackare.

En personlig VPN anonymiserar din riktiga plats med en proxiderad IP-adress och sätter upp en mur med stark kryptering för att skydda din nätverkstrafik. Du kan köpa en personlig VPN-tjänst från leverantörer som WiTopia, StrongVPN och andra för så lite som $ 10 per månad eller mindre.

Om din router stöder personlig VPN-tjänst på routernivå är det här det bästa sättet att implementera en personlig VPN. Det låter dig kryptera all trafik som går in och ut ur nätverket utan att behöva ställa in VPN-klientprogramvara på dina datorer. Att använda en personlig VPN-tjänst på routernivå tar också bort krypteringsprocessen från dina klientdatorer och andra enheter. Om du vill använda en personlig VPN på routernivå, kontrollera om din router är VPN-kompatibel. Många tillverkare har flera modeller av routrar med denna funktion.

Inaktivera administratören via trådlös funktion på din router

Ett annat sätt att förhindra hackare från att röra sig med din trådlösa router är att inaktivera administratören via trådlös inställning. När du inaktiverar administratören via den trådlösa funktionen på din router gör det det så att endast någon som är fysiskt ansluten till din router med en Ethernet-kabel kan få åtkomst till administrationsfunktionerna i din trådlösa router. Detta hindrar någon från att köra förbi ditt hus och få tillgång till de administrativa funktionerna på din router om de komprometterar din Wi-Fi-kryptering.

Med tillräckligt med tid och resurser kan en hackare kunna hacka in i ditt nätverk. Att ta stegen ovan kommer dock att göra ditt nätverk till ett svårare mål, förhoppningsvis frustrerande hackare och få dem att gå vidare till ett lättare mål.