Så här skapar du en mapp på smartphones och surfplattor med Android


I den här artikeln får du detaljerade instruktioner om hur du skapar en mapp på en smartphone eller surfplatta med Android som operativsystem.

I vissa fall kan det vara bra att organisera om dina appar och dokument på din smartphone genom att dela in dem i mappar så att du lättare kan hitta dem efter teman och ämnen. Du kan till exempel lägga alla dina arbetsrelaterade dokument i en mapp, dina semesterbilder i en annan och dina dokument i ännu en mapp. Det kan också vara användbart att kunna placera vissa filer i lösenordsskyddade mappar som är dolda om du inte vet var du ska leta efter dem. Du måste därför veta hur du skapar Android-mappar på både din telefon och surfplatta med detta operativsystem.

Hur man skapar mappar för Android-appar

En av de enklaste åtgärderna är att skapa Android-mappar för appar som placeras på startskärmen. Du kan göra detta genom att använda den startfunktion som redan finns på din telefon. Det är bara att långklicka på den första appen som du vill lägga till i mappen och dra den till ikonen för en annan app som du vill lägga till i mappen. Detta skapar automatiskt en ny mapp med de två apparna i fråga. Mappen kan sedan byta namn på önskat sätt. Om du vill skapa Android-mappar och placera apparna i en mapp i lådan måste du använda en särskild programvara, till exempel Nova Launcher, som kostar endast 4,50 euro. Du måste först ladda ner grundversionen, som är gratis, och sedan köpa Nova Prime-paketet, som innehåller mappgrupperingsfunktionen.

När du har installerat båda apparna kan du helt enkelt ställa in Nova Launcher som din standardstartare. Din Android-skärm bör nu hanteras direkt av Nova. När du trycker på startskärmen på din smartphone visas en inställningsikon i det nedre högra hörnet. När du trycker på den måste du välja "App-meny" och rulla nedåt tills du hittar "App-menygrupper". Välj sedan mappikonen i det övre högra hörnet och klicka på knappen "+" för att skapa en ny mapp, ge den en titel och avsluta processen genom att klicka på "Lägg till".

En blyertspenna visas bredvid namnet på den mapp du just har skapat. Dessa mappar visas sedan i lådan.


Hur man skapar Android-filmappar

Förfarandet för att skapa en ny Android-mapp med filer är också ganska enkelt. Använd bara en filhanterare, som ofta redan är installerad på din enhet. Alternativt kan du ladda ner andra från Play Store. Stegen är mer eller mindre desamma för alla. Öppna bara appen du vill använda, gå till menyn och välj det alternativ som gör att du kan skapa en ny mapp. När du har skapat en ny mapp ger du den ett namn och flyttar alla filer som du vill gruppera till den. Allt du behöver göra är att klicka länge på en av dem och sedan kryssa för de andra.


Skapa hemliga mappar på Android

I vissa fall är det nödvändigt att av sekretesskäl ha hemliga mappar på din smartphone, så att de bara kan ses av dem som har lösenordet för att komma åt dem. För att skapa en Android-mapp med dessa egenskaper måste du använda särskilda appar, till exempel Solid Explorer, som kan göra dina hemliga mappar oåtkomliga. Appen kan laddas ner för cirka tre euro. När du har loggat in behöver du bara hitta den mapp du vill dölja, klicka på den och trycka på knappen med de tre prickarna längst ner till höger. På menyn som visas väljer du "Encrypt" (Kryptera). Du måste sedan hitta ett lösenord att använda, välja om du vill ta bort de ursprungliga filerna och bekräfta genom att klicka på "Kryptera".

Gömda mappar: hur du skapar dem på Android

Om du vill ha mappar som inte är synliga direkt när du öppnar filhanteraren måste du skapa en dold Android-mapp. Du kan också använda Solid Explorer för detta, genom att använda samma procedur som för de hemliga mapparna, men klicka istället på gömma objektet i menyn.

Hur du skapar en genväg på Androids skrivbord

Om du vill skapa en genväg på Androids skrivbord måste du öppna applådan, som innehåller en lista över alla program, klicka sedan på den ikon som du vill ha och dra den till den plats på startskärmen som du föredrar. Samma procedur gäller förstås för en mapp som du vill länka till på startskärmen.

Lämna en kommentar