Så här väljer du din router för hemmet


Köp en kvalitetsrouter är viktigt för stabiliteten och hastigheten på din hemanslutning, och här är funktionerna du bör tänka på

Det finns en viktig sak att tänka på när du byter eller installerar en internetanslutning i ditt hem för första gången: den trådlösa routern. Detta är ett inköp som kan göra skillnaden mellan en kvalitetslinje och en anslutning som ofta orsakar problem.

I de flesta fall tillhandahålls routern av de linjeoperatörer som vi har ett avtal med. Och de betalas nästan alltid av användaren direkt på fakturan med en månatlig hyresavgift. Oftast är det dock billigare att köpa en egen router för att undvika att betala mycket mer än marknadsvärdet. Tyvärr är denna lösning inte möjlig i alla fall och inte hos alla leverantörer. Om det är möjligt att köpa en router finns det ett antal tekniska egenskaper att ta hänsyn till.

Anslutningsstandarder

Standarderna för trådlös teknik har ändrats ofta under det senaste decenniet. Och de har naturligtvis följt de olika framstegen. De flesta nya bärbara datorer, smartphones och surfplattor använder till exempel den senaste 802.11ac-standarden. Detta innebär att Wi-Fi-anslutningen är snabbare än tidigare. Om vår router är för gammal eller inte kompatibel med standarden kommer vår surfhastighet att bli mycket sämre.


Routerns livslängd

Vi måste komma ihåg att en router, till skillnad från en diamant, inte är evig. Om du har haft en router i flera år kan det därför vara dags att byta ut den. Med tiden, och särskilt när fler enheter läggs till och används samtidigt, tenderar modemets effektivitet att minska avsevärt. Kom ihåg att rengöra modemet då och då. Damm kan orsaka farlig överhettning eller inaktivera vissa portar.


Pris

Det finns olika kategorier av routrar beroende på vilket pris vi kan spendera. De sträcker sig i allmänhet från lågprismodeller som kostar mellan 20 och 30 euro till toppmodeller som kan kosta upp till 600 euro. För genomsnittskonsumenten är det otänkbart att rekommendera en router för 500 euro, även för att det skulle vara slöseri med pengar för enkel daglig användning. Om vi är intresserade av en mycket stabil och snabb anslutning, särskilt om vi spelar videospel online, är en router på mellan 100 och 200 euro mer än tillräckligt. Med den ökande användningen av fiberoptik är det tillrådligt att spendera lite mer än de grundläggande erbjudandena och köpa en router med en hastighet på en Gigabit.

Dualband

Trådlösa routrar fungerar på två olika frekvensband, 2,4 GHz och 5 GHz.2,4 GHz-bandet används för närvarande av de flesta enheter, inklusive äldre smartphones, surfplattor och liknande, och är mer känsligt för störningar. 5 GHz-bandet är däremot nyare och i allmänhet mer stabilt och ger en snabbare anslutning. En router med dubbla band erbjuder både 2,4 GHz- och 5 GHz-bandet och använder ofta båda banden samtidigt. Om det finns många personer i huset och alla använder internet rekommenderas en router med dubbla band.

Täckningsområde

Inte alla routrar har samma täckningsområde. En router som bara kan betjäna några få kvadratmeter kan leda till att anslutningen i hemmet inte fungerar. Det är dock inte alltid nödvändigt att köpa mycket dyra routrar med stor räckvidd. Det kan räcka med att köpa en enhet i mellanklassen och använda linjeförbättrare. Detta är små enheter som ansluts till elnätet i hemmet och som är användbara för att öka kvaliteten och räckvidden på anslutningen. Och om vi har ett gammalt modem kan vi i stället för att slänga det förvandla det till en trådlös brygga. På så sätt fungerar den precis som en linjestyrka.

Lämna en kommentar