Vad är en DAA-fil?

En fil med DAA-filtillägget är en Direct Access Archive-fil. De är mycket som ISO-filer genom att de kan vara kopior av skivor i full bild, men har några fördelar jämfört med ISO som komprimering och fildelningsförmåga.

Vissa DAA-filer kan vara krypterade, skyddade bakom ett lösenord och till och med delas upp i mindre bitar som file.part01.daa, file.part02.daa, etc.

Direct Access Archive-formatet är ett eget format som utvecklats av samma personer som skapade skivbildsprogrammet PowerISO.


Hur man öppnar en DAA-fil

Direct Access Archive DAA-filer kan öppnas, skapas och brännas till en skiva med PowerISO-programmet.

För Windows bör Pismo File Mount Audit Package kunna montera en DAA-fil som en virtuell skiva. Detta får Windows att tro att det finns en riktig skiva insatt även när man inte är där. Det är användbart eftersom du inte behöver bränna DAA-filen till en CD innan du använder den. AcetoneISO gör detsamma men för Linux.

MagicISO och UltraISO kan också öppna DAA-filer.

Vissa gratis fil zip / unzip-verktyg kan också öppna DAA-filer, vilket gör att du kan komma åt data utan att behöva bränna filerna på en skiva och utan att behöva montera DAA-filerna som en virtuell skiva.

Hur man konverterar en DAA-fil

Även om DAA-filer är utformade strikt för PowerISO finns det några metoder för att konvertera DAA till ISO så att du kan bränna den till skiva med bildbrännprogramvara som ImgBurn.

Ett sätt att konvertera en DAA-fil till ISO-format är ett verktyg som heter DAA2ISO. Det är enkelt att använda och behöver inte installeras på din dator. Den stöder till och med flerdelade DAA-filer.

DAA Converter konverterar DAA till ISO på macOS. Det fungerar på samma sätt som DAA2ISO gör, men har ett grafiskt användargränssnitt.

När du har konverterat DAA-filen till ISO-format bränner du ISO-bilden på en skiva.

Du kan inte konvertera en DAA-fil till MP3, PDF eller något annat format. Eftersom DAA-filer är skivbildfiler kan de tekniskt sett bara konverteras till andra skivbildformat, varför det är möjligt att konvertera DAA till ISO.

Men om du öppnar DAA-filen med ett filuppackningsverktyg som vi förklarade ovan kan du sedan konvertera de enskilda filerna till något annat. Använd en gratis filkonverterare för att göra det.


Kan du fortfarande inte öppna filen?

Den mest troliga anledningen till varför inget av programmen som nämns ovan inte kan öppna filen är att det inte är en DAA-fil. Det kan vara lätt att misstänka en fil för en DAA-fil om filtilläggen liknar varandra.

Till exempel delar DDAT-filer några av samma filtilläggsbokstäver som DAA-filer även om de två formaten är helt orelaterade och kräver olika program för att fungera. DDAT-filer är DivX temporära videofiler som öppnas med DivX-programvara.

DAE och DAR är några andra exempel där filerna ser ut som om de läser "DAA" och kan användas med en DAA-filöppnare, men de är verkligen reserverade för olika format som är oförenliga med DAA-relaterad programvara.


Lämna en kommentar