Vad är en ZIP-fil?

En fil med ZIP-filtillägget är en ZIP-komprimerad fil och är det mest använda arkivformatet du stöter på.

En ZIP-fil, liksom andra arkivfilformat, är helt enkelt en samling av en eller flera filer och / eller mappar men komprimeras till en enda fil för enkel transport och komprimering.

Den vanligaste användningen av ZIP-filer är för nedladdning av programvara. Att zippa ett program sparar lagringsutrymme på servern, minskar tiden det tar för dig att ladda ner det till din dator och håller hundratals eller tusentals filer snyggt organiserade i den enda ZIP-filen.

Ett annat exempel kan ses när du laddar ner eller delar dussintals foton. Istället för att skicka varje bild individuellt via e-post eller spara varje bild en efter en från en webbplats kan avsändaren placera filerna i ett ZIP-arkiv så att endast en fil behöver överföras.


Hur man öppnar en ZIP-fil

Det enklaste sättet att öppna en ZIP-fil är att dubbelklicka på den och låta din dator visa mapparna och filerna. I de flesta operativsystem, inklusive Windows och macOS, hanteras ZIP-filer internt utan behov av extra programvara.

Det finns dock många verktyg för komprimering / dekompression som kan användas för att öppna (och skapa!) ZIP-filer. Det finns en anledning till att de ofta kallas zip / unzip-verktyg!

Inklusive Windows, nästan alla program som packar upp ZIP-filer har också möjlighet att zip dem; med andra ord kan de komprimera en eller flera filer till ZIP-format. Vissa kan också kryptera och lösenordsskydda dem. Om vi ​​var tvungna att rekommendera en eller två skulle det vara PeaZip eller 7-Zip, båda utmärkta och helt gratisprogram som stöder ZIP-formatet.

Om du hellre inte vill använda ett program för att öppna en ZIP-fil stöder också massor av onlinetjänster formatet. Onlinetjänster som Files2Zip.com, B1 Online Archiver och ezyZip låter dig helt enkelt ladda upp din ZIP-fil för att se alla filer inuti och sedan ladda ner en eller flera av dem individuellt.

Jag rekommenderar att du använder en online ZIP-öppnare endast om ZIP-filen är på den lilla sidan. Att ladda upp en stor ZIP-fil och hantera den online tar förmodligen mer tid och energi än att bara ladda ner och installera ett offlineverktyg som 7-Zip.

Du kan också öppna en ZIP-fil på de flesta mobila enheter. iOS-användare kan installera iZip gratis, och Android-användare ska kunna arbeta med ZIP-filer via B1 Archiver eller 7Zipper.

Öppna andra typer av ZIP-filer

ZIPX-filer är Extended Zip-filer som skapas av och öppnas med WinZip version 12.1 och senare, liksom PeaZip och någon annan liknande arkivprogramvara.

Om du behöver hjälp med att öppna en .ZIP.CPGZ-fil, se Vad är en CPGZ-fil ?.

Hur man konverterar en ZIP-fil

Filer kan bara konverteras till något av liknande format. Du kan till exempel inte konvertera en bildfil som JPG till en MP4-videofil, längre än att du kan konvertera en ZIP-fil till PDF eller MP3.

Om detta är förvirrande, kom ihåg att ZIP-filer bara är behållare som innehåller komprimerade versioner av den eller de faktiska filerna du letar efter. Så om det finns filer inuti en ZIP-fil som du vill konvertera - som för en PDF till DOCX eller MP3 till AC3 - måste du först extrahera filerna med en av metoderna som beskrivs i avsnittet ovan och sedan konvertera de extraherade filerna med en filkonverterare.

Eftersom ZIP är ett arkivformat kan du enkelt konvertera ZIP till RAR, 7Z, ISO, TGZ, TAR eller någon annan komprimerad fil på två sätt, beroende på storlek:

  • Om ZIP-filen är liten rekommenderar vi starkt att du använder Convert.Files eller Online-Convert.com gratis online ZIP-omvandlare. Dessa fungerar precis som de tidigare beskrivna ZIP-öppnare online, vilket innebär att du måste ladda upp hela ZIP till webbplatsen innan den kan konverteras.
  • För att konvertera större ZIP-filer som tar mycket längre tid att ladda upp till en webbplats kan du använda Zip2ISO för att konvertera ZIP till ISO eller IZarc för att konvertera ZIP till många olika arkivformat.

Om ingen av dessa metoder fungerar kan du prova en av dessa gratis filkonverterare för ibland använda format för att konvertera ZIP-filen till ett annat filformat. Den jag gillar särskilt är Zamzar, som kan konvertera ZIP till 7Z, TAR.BZ2, YZ1 och andra arkivformat.


Mer information om ZIP-filer

Om du har lösenordsskyddat en ZIP-fil men sedan glömt lösenordet kan du använda en lösenordssmällare för att ta bort den för att få tillbaka åtkomst till dina filer. Ett gratis program som använder brute force för att ta bort ett ZIP-lösenord är ZIP Password Cracker Pro.

Vissa ZIP-filer kan ha ett filnamn med ett annat filtillägg före det slutliga "zip" -tillägget. Kom bara ihåg, som med alla typer av filer, det är alltid det allra sista tillägget som definierar vad filen är.

Exempelvis är Photos.jpg.zip fortfarande en ZIP-fil eftersom JPG kommer före ZIP. I det här exemplet heter arkivet antagligen så, så det är snabbt och enkelt att identifiera att det finns JPG-bilder i arkivet.

Vissa verktyg för säkerhetskopieringsprogramvara skapar säkerhetskopior av filer i ZIP-format så att de komprimeras för att spara utrymme, samlas ihop för enklare hämtning och finns i ett vanligt format så att säkerhetskopian kan öppnas även utan den ursprungliga säkerhetskopieringsprogramvaran. Ett sådant program som gör detta är COMODO Backup.

För att skapa en ZIP-fil i Windows, högerklicka på de filer och / eller mappar som ska finnas i arkivet och välj sedan Skicka till > Komprimerad (zippad) mapp. För att zippa upp filer / mappar i macOS, högerklicka på dem och välj Komprimera artiklar från menyn för att skapa en Archive.zip-fil.

En ZIP-fil kan vara så liten som 22 byte och så stor som cirka 4 GB. Denna 4 GB-gräns gäller både för den komprimerade och okomprimerade storleken på någon fil i arkivet, såväl som den totala storleken på ZIP-filen.

ZIP: s skapare Phil Katz 'PKWARE Inc. har infört ett nytt ZIP-format som heter ZIP64 som höjer storleksbegränsningen till 16 EiB (cirka 18 miljoner TB). Se ZIP-filformatspecifikationen för mer information.