Vad är Windows FX, operativsystemet som ingen känner till

#


Windows FX är en Linux-distribution med ett grafiskt användargränssnitt som liknar Windows 10. Så här installerar du det och hur det fungerar

Är du trött på de ständiga problem som orsakas av Windows 10-uppdateringar, men vågar inte byta operativsystem eftersom du är rädd för att få problem med gränssnittsförändringen? Då är WindowsFX rätt operativsystem för dig: det ser ut som Windows 10, men är egentligen Linux.

WindowsFX, som nyligen nådde version 10.3 och egentligen heter LinuxFX, är en Linuxdistribution baserad på Ubuntu 20.04, med skrivbordsmiljö Cinnamon. Men du skulle inte veta det genom att titta på det, eftersom de brasilianska utvecklarna av denna "Windows-liknande" Linux-distribution har gjort ett noggrant arbete med att återge Microsofts grafiska gränssnitt: Startmenyn, Utforskaren, skrivbordet och till och med skrivbordsbakgrunderna är svåra att skilja från de ursprungliga Windows-bilderna.

WindowsFX: hur man installerar

Installationen av WindowsFX liknar installationen av andra Linuxdistributioner, men den har ett plus: första gången operativsystemet startar hjälper Helloa-assistenten dig att installera grafikdrivrutinerna, ställa in skärmupplösningen korrekt och finjustera några andra grundläggande inställningar för att börja arbeta. När det gäller appar kan WindowsFX förstås hantera alla Linux-appar perfekt, men det har också en annan fördel: genom Wine kan du också använda många Windows-appar och installera dem via respektive .exe- och .msi-filer.


WindowsFX körs också på ARM

Det finns en sista mycket intressant aspekt av WindowsFX: det kan också köras på ARM-maskinvarukonfigurationer. Detta är ett vapen som inte får underskattas eftersom trenden för de närmaste åren redan är tydlig: ARM-processorer kommer att vinna allt mer mark gentemot X86/X64-arkitekturerna, särskilt för mobila enheter, så mycket att till och med Microsoft redan har utvecklat en egen officiell version av Windows "ARM Edition".

Men paradoxalt nog har den här versionen en begränsning jämfört med WindowsFX: den har inte stöd för 64-bitarsprogram i X64-arkitektur. Om vi jämför WindowsFX med Windows 10 ARM Edition kan vi nästan säga att kopian är bättre än originalet.


Lämna en kommentar