Vad du ska göra om du får slut på iCloud-utrymme


Om du har en Apple-enhet och inte vill få slut på iCloud-lagringsutrymme är det viktigt att kunna tömma det: så här gör du för att frigöra iCloud-utrymme.

Att veta hur man frigör iCloud-utrymme är viktigt för alla som har en Apple-enhet av något slag. Det beror på att iCloud är tjänsten "i molnet" från Cupertino, som är användbar för att säkerhetskopiera enheter, lagra eller synkronisera alla typer av data och hitta din iPhone, iPad eller Mac-dator i händelse av stöld eller förlust. Alla användare med ett Apple-ID får omedelbart 5 GB gratis, vilket definitivt inte räcker för att hantera den enorma mängden data på de modernaste enheterna på marknaden. Därför är det lika viktigt att kunna rensa upp iCloud-lagret, så att du aldrig får slut på värdefullt utrymme.

ICloud-utrymme förbrukas: hur du frigör det

Om du får slut på utrymme, vilket kommer att hända nästan alla inom kort, ska vi titta på hur du frigör iCloud-utrymme, som är ett av de mest gångbara alternativen i sådana här tider. Det finns fyra alternativ när minnet är kort. Det första alternativet är det minst lämpliga och innebär att du slutar använda Apple-tjänsten. Det andra alternativet är att välja en betalplan enligt Apples prislista, dvs. 0,99 euro per månad (11,98 euro per år) för 50 GB, 2,99 euro per månad (35,88 euro per år) för 200 GB och 9,99 euro per månad (119,88 euro per år) för 2 TB, medan det tredje alternativet är att göra en säkerhetskopia till iTunes genom att ansluta din iPhone, Mac eller iPad till ett Wi-Fi-nätverk. Det fjärde alternativet, att frigöra utrymme direkt från iCloud, är följaktligen det billigaste, nästan utan kostnad. Tyvärr går det inte att göra om och om igen, och i längden kommer du att tvingas välja de alternativ som redan har listats.

För att komma igång kontrollerar du först hur mycket ledigt utrymme du faktiskt har på din iCloud. Det är enkelt och okomplicerat: på iPhone och iPad går du till iOS-inställningar, trycker på namnet på ditt konto och sedan på "iCloud". Du kan sedan själv se vilka av dina installerade appar som tar upp mest minne genom att välja Hantera utrymme. På så sätt kan du fatta ett välgrundat beslut om vilka appar som ska vara aktiva i iCloud och vilka som ska inaktiveras. När du stänger av en app raderas de data som den har lagrat för alltid när du stänger av den, vilket gör det viktigt att veta vilka du ska fokusera på.

Hantera säkerhetskopior och foton

När du funderar på hur du ska frigöra utrymme i iCloud finns det två appar som bör fånga din uppmärksamhet mer än andra: säkerhetskopior och foton. Särskilt den förstnämnda kan vara den som har tagit mest plats, eftersom den innehåller data från alla Apple-enheter du äger eller har ägt, även de du inte längre använder. Överväg att ta bort den mängd data du inte behöver genom att trycka på "Hantera utrymme" i alternativet Säkerhetskopiering. Annars brukar appen Bilder, som innehåller dina foton och videor, ta upp mycket iCloud-utrymme. Du kan ta bort enskilda objekt manuellt eller använda en app från en tredje part som gör det möjligt att ta bort dem snabbt

Hantera e-post och andra appar

En av de appar som du bör övervaka är e-postappen @icloud.com, som är den enda appen på enheten som tar upp användbart iCloud-utrymme. Ett bra tips när det gäller e-post är att radera allt som finns i mappen Junk Mail och att radera alla bilagor. Om det är enkelt och helt intuitivt att radera skräppost kan man inte säga detsamma om bilagor. Om du inte redan har gjort det i iOS kan du aktivera alternativet att se meddelanden som innehåller bilagor genom att gå till operativsystemets brevlåda och sedan trycka på den övre högra delen av knappen "Ändringar" för att få upp den automatiska smartboxen med de meddelanden du vill ha.

När vi hanterar utrymmet i iCloud finns det också sekundära program som vi har installerat och som potentiellt kan ta upp mycket utrymme. En av dessa är WhatsApp, som säkerhetskopieras direkt i iCloud och inte på egna dedikerade servrar. Sedan har vi alla dokument som laddats upp till iCloud Drive, men även iWorks-programmen. I det senare fallet handlar det främst om Keynote, iMovie, Pages och Numbers, vars filer kan vara mycket tunga.


Lämna en kommentar