4 sätt att skydda data från USB-minnen

#


Det finns huvudsakligen två sätt: att kryptera USB-minnets hårddisk (helt eller delvis) eller att ange ett lösenord för varje enskild fil

Vi pratar ofta om att vara försiktig med data som sparas på din dator, att skydda åtkomsten till enheten med lösenord eller biometriska säkerhetssystem (framför allt fingeravtryck). På samma sätt som det är lämpligt att hålla datorn uppdaterad mot de senaste hoten är USB-minnen inte särskilt viktiga.

Alla USB-minnen är mycket praktiska, särskilt eftersom de gör det möjligt att enkelt överföra information mellan två enheter, men de utgör också en verklig risk. Anledningen är ganska enkel. Jämfört med en traditionell dator är risken för att de försvinner och hamnar i orätta händer mycket stor, eftersom de är så små. Det innebär att vem som helst kan få tag på det som finns lagrat på det förlorade USB-minnet. För att undvika dessa farliga situationer är det viktigt att agera tidigt genom att skydda filer som lagras på bärbara lagringsenheter.

Det finns huvudsakligen två sätt: att kryptera USB-stickens hårddisk eller att sätta ett lösenord för den enskilda filen.

Skydda data med Word

De flesta skrivprogram gör det möjligt för dig att använda en skyddsnyckel för varje fil. Låt oss ta Word, Microsofts programvara. Det är mycket enkelt att ställa in ett lösenord. Öppna ett dokument, gå till "Info" och sedan till "Skydda dokumentet". I rullgardinsmenyn klickar du sedan på alternativet "Lösenordskryptering" och väljer en säkerhetsnyckel. Då är dokumentet skyddat och kan inte öppnas utan att känna till lösenordet.

Den andra lösningen innebär som vi sett att man måste använda en särskild programvara. Det bör noteras att du i vissa fall behöver administratörsrättigheter för att öppna den virtuella hårddisken.


Rohos Mini

Ett av de mest använda programmen, som inte kräver någon särskild behörighet, är Rohos Mini Drive. Programvaran, som gör det möjligt att kryptera upp till 2 GB data, använder AES-krypteringssystemet (Advanced Encryption Standard) 256-bitars kryptering. Verktyget skapar en lösenordsskyddad virtuell disk. En aspekt av Rohos Mini Drive som inte bör förbises är dess tillgänglighet. Säkerhetsverktyget kan öppnas från vilken dator som helst. Allt du behöver göra för att använda det är att ladda ner verktyget till USB-stickan.


VeraCrypt

Ett liknande program är VeraCrypt. Denna programvara kombinerar olika krypteringsstandarder och algoritmer. Även här kan säkerhetsverktyget skydda högst 2 GB data. Jämfört med Rohos Mini erbjuder VeraCrypt också möjligheten att kryptera hela hårddisken på USB-minnet. Programmet måste laddas ner till det externa minnet. Till skillnad från Rohos Mini kräver den här programvaran administratörsrättigheter för att fungera. Detta innebär att VeraCrypt inte kan användas för att öppna de krypterade filerna på andra datorer.

7-Zip

En alternativ och mycket enkel lösning är att använda 7-Zip, ett av de mest använda filkomprimeringsprogrammen, för att skydda data som sparats på USB-minnen. Allt du behöver göra är att välja filen på den externa lagringsenheten, trycka på den högra musknappen eller pekplattan och sedan klicka på "Lägg till i arkivet" bland de olika posterna. Därefter behöver du bara leta efter rutan "Encryption", ange och upprepa lösenordet och klicka på "OK".

Lämna en kommentar