Android TV 12 är officiellt: vad som har ändrats för smart-tv:n


Google har släppt den senaste versionen av Android TV, sitt universella operativsystem för smart-tv:n. Här är vad som har ändrats och när vi får se det i aktion

Det har varit en lång väntan och tillkännagavs till slut utan någon större pompa och ståt, men nu är det här: Google har släppt den officiella och stabila versionen av Android TV 12, det senaste operativsystemet för smarta tv-apparater som används av många tillverkare som TCL, Hisense, Panasonic, Xiaomi, Metz och många andra.

Den första betaversionen av det nya operativsystemet för tv-apparater är från juli 2021 och den slutliga versionen förväntades komma i september (Android TV 11 släpptes i själva verket i september 2020), men så blev inte fallet och Google tog ett par månader längre tid än väntat för att finjustera det nya Android TV. Nu är dock den slutliga versionen av Googles TV OS tillgänglig för tillverkare av smarta tv-apparater och apputvecklare. Det är upp till dem att låta användarna uppdatera sina smarta tv-apparater och skapa appar som är kompatibla med den nya versionen.

Android TV 12: vad är nytt

Android TV 12 är ingen revolution, men det innebär förbättringar i fråga om teknik, gränssnitt och användarintegritet. Ur teknisk synvinkel har hanteringen av HDR-innehåll och surroundljud förbättrats, liksom hanteringen av olika uppdateringsfrekvenser mellan olika innehåll.

Den senaste versionen av HDMI CEC 2.0-standarden har också lagts till, vilket är den senaste versionen av tekniken som (bland annat) gör det möjligt att styra både TV:n och ett externt ljudsystem, till exempel en soundbar, med en enda fjärrkontroll. Med Android TV 12 kommer det också att bli möjligt att visa användargränssnittet i 4K på smart-tv-apparater som är utrustade med en 4K-panel (för närvarande används uppskalning). Ur estetisk synvinkel har dock de halvtransparenta suddiga fönstren som delvis visar bakgrunden lagts till.

De nya funktionerna är också viktiga för integriteten: när appar som har tillgång till mikrofonen eller kameran (om den finns på TV:n), till exempel appar för videosamtal (Meet, Zoom, Duo...), används, visar operativsystemet små ikoner i det övre högra hörnet av skärmen.

Det är alltså möjligt att veta om det finns en app som i hemlighet har tillgång till mikrofonen och kameran. Det är också möjligt att blockera dessa komponenter från att nås av enskilda appar i operativsystemet, vilket redan är fallet med Android-telefoner.


Android TV 12: när den kommer

Android TV 12 finns i sin officiella version idag, men användarna kan inte ladda ner och installera den själva. Precis som för operativsystem för smarttelefoner kräver Android TV att hårdvarutillverkaren anpassar det nya operativsystemet till den enskilda tv-modellen.

Varje tillverkare väljer själv vilka modeller som ska uppdateras och när, så det går ännu inte att veta vilka tv-apparater som kommer att uppdateras till Android TV 12. Å andra sidan har Google självt ännu inte offentliggjort om och när de kommer att uppdatera sin Chromecast med Google TV (som har fastnat på Android TV 10) till Android TV 12.

Det är annorlunda för de nya Smart TV-modellerna som kommer under 2022: det är troligt att de första TV-apparaterna med Android TV 12 förinstallerat kommer att finnas på marknaden så tidigt som under andra kvartalet nästa år. Ju tidigare desto bättre, för vi måste ge Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ och alla andra streamingplattformar tid att uppdatera sina appar.


Lämna en kommentar