Android-smartphones, adware är det största hotet


Kaspersky har funnit att nästan 20 % av de adware som installeras på smartphones inte kan avinstalleras och att antivirusprogram är ineffektiva

Adware har varit en stor framgång bland de olika typer av Android-malware som cirkulerar. Adware är skadlig kod som bombarderar smartphones med irriterande, oönskad reklam. Av den totala mängden adware kan 14,8 % inte tas bort från enhetens minne.

Detta rapporterades av Kaspersky Lab, baserat på data som samlats in av deras antivirusprogram. Anledningen till att det inte går att radera skadlig kod är att dessa virus lyckas installera komprometterad kod på systempartitionen efter att ha fått full tillgång till enheten. I vissa fall är adwareet till och med förinstallerat i den fasta programvaran, innan telefonen hamnar i köparens händer. Enligt Kaspersky kan antivirusprogram inte ta bort detta adware eftersom Android inte ger dem tillräckliga privilegier för att komma åt systempartitionen (vilket virus gör).

Varför kan inte adware tas bort

Kaspersky analyserade vilka adware som oftast hittas på Android-enheter och fann att de vanligaste är Lezok och Triada, men listar minst ett dussin andra som dyker upp ofta. De flesta av dessa adware ligger i "libandroid_runtime", ett systembibliotek för Android som används av nästan alla appar för det här operativsystemet. Den här metoden har varit känd i flera år, men eftersom antivirusprogram inte kan ändra systemfilerna eftersom Android behandlar dem som vanliga appar, kan användarna inte bli av med denna skadlig kod.


Adware förinstallerat på smartphones

En del smartphones innehåller adware-moduler förinstallerade av tillverkarna själva, varav vissa öppet erkänner att de har lagt in adware i koden på sina smartphones. Vissa tillverkare tillåter användaren att inaktivera adware, medan andra inte gör det och hävdar att distributionen av adware är en del av deras affärsmodell för att minska kostnaden för enheten för slutanvändaren.

Användaren har i allmänhet inget val: om han inte kan betala för en "ren" enhet tvingas han köpa en billigare smartphone, men som i slutändan visar sig vara en reklampelare i fickformat vid daglig användning. Google är väl medveten om problemet och verkar tolerera situationen: å ena sidan ger Google tillverkarna licens för att installera Android och Google Web Services, å andra sidan tillåter Google inte att antivirusprogrammen ändrar filerna där adware från fabriken är gömda.


Lämna en kommentar