Huawei smartphones: vad händer efter avsked till Android


Den första Huawei-smarttelefonen utan Android, med HarmonyOS, kommer 2021: vad kommer att hända med de smartphones som redan finns i sortimentet? Kommer de att uppdateras?

Det kinesiska märket tillkännagav en ny mobiltelefon utan Android och med HarmonyOS från 2021, vilket har orsakat stor oro bland ägare av Huawei-smartphones. Vad många fruktar är att Huawei snabbt kommer att överge Android-ekosystemet och göra det omöjligt för användarna att uppdatera sina smartphones till nästa version av Googles operativsystem.

Den här känslan blir ännu värre av ett annat tillkännagivande från Huawei: smartphones som får EMUI 11 kommer att kunna uppdateras till HarmonyOS 2.0 år 2021. Frågorna i detta läge är tvåfaldiga. Den första frågan är: Vilka Huawei-smartphones kommer att kunna uppgradera till HarmonyOS? Alla eller bara de som lanseras under de kommande månaderna? Den andra och viktigare frågan är: kommer uppgraderingen till HarmonyOS att vara obligatorisk eller frivillig? Det finns inga officiella svar på dessa frågor ännu, men det finns flera signaler från Huawei som kan visa sig vara viktiga ledtrådar.

Huawei Mobile Services blir alltmer avancerade

Den första signalen att ta hänsyn till för att försöka förstå vad som kommer att bli framtiden för Huawei-smartphones efter att ha tagit farväl av Android är tillväxten av Huawei Mobile Services (HMS), det vill säga de tjänster som utvecklats av den kinesiska jätten sedan den inte längre kan använda de vanliga Google Mobile Services (GMS).

Dessa tjänster fungerar som en länk mellan de olika installerade apparna och gör det till exempel möjligt att dela innehåll som skapats i en app med en annan, eller att öppna en länk från en meddelandeapp i webbläsaren.

De fungerar också som ett alternativ till Play Store (ersatt av AppGallery) och Googles system för att hitta appar och hålla dem uppdaterade (ersatt av Petal Search). Huawei P40 har inte GMS utan HMS, och på det hela taget fungerar det mycket bra.

Huawei spenderar mycket pengar på att uppmuntra utvecklare att skapa appar som också kan dra nytta av HMS, så att de kan fungera även utan officiellt Android-stöd. Från och med november 2019 har företaget faktiskt ställt 1 miljard dollar till förfogande i incitament för att täcka kostnaderna för att utveckla kompatibla appar.

Incitamentsprogrammet har redan gett resultat, med nästan 100 000 appar som redan finns på AppGallery. Men vi talar fortfarande om appar som körs på Android, även om de inte har Google Mobile Services.


Petal Search och Celia

Inte alla HMS-kompatibla appar publiceras på AppGallery: många utvecklare publicerar dem i alternativa butiker. Därför lanserade Huawei Petal Search i juni, en särskild sökapp som hittar dessa appar och erbjuder dem till användarna. Men på senare tid har Petal gjort något annat: det erbjuder sökresultat från Microsoft Bing eller andra alternativa sökmotorer till Google.

Vissa personer säger redan att Huawei inte bara säger adjö till Android utan också till Google Search och ersätter det med Petal. Denna hypotes är inte helt långsökt, eftersom det kinesiska företaget också utvecklade en röstassistent kallad Celia för en tid sedan, som man är på väg att integrera med Petal. Detta innebär att röstsökningar som görs av Huawei-användare förr eller senare kanske inte längre går via Google Search utan via Petal Search.


Huawei smartphones, vad händer med uppdateringarna

Om du undrar vilka Huawei-smartphones som kommer att fortsätta att få Android-uppdateringar även efter att Huawei har presenterat den första smarttelefonen med HarmonyOS, får du vänta på ett svar: Huawei har inte officiellt meddelat det.

Och de kommer förmodligen inte att göra det före det amerikanska presidentvalet i november, som skulle kunna ge en annan president än Donald Trump som skulle kunna luckra upp det berömda förbudet som orsakade allt detta.

Alla ovanstående långa premisser visar dock att Huawei förbereder en "plan B" som ska genomföras förr snarare än senare om situationen går åt helvete. Ett av de mest trovärdiga antagandena är att Huawei kommer att fortsätta att uppdatera Android-smartphones så länge som möjligt, men att man 2021 kommer att visa världen en icke-Android-telefon med tillräckligt många toppfunktioner för att få många användare att vilja prova den.

Om Huawei kan fortsätta att uppdatera EMUI på sina smartphones kommer man säkert att göra det, eftersom man inte har något intresse av att fly från Android. Men om de inte längre kan göra det på grund av det amerikanska förbudet kommer de att försöka vara redo med en toppmodell av en smartphone utan Android med bra funktioner och ett robust app-ekosystem som redan finns på plats.

I värsta fall blir det en övergångsperiod då Huaweis Android-smartphones bara får säkerhetsuppdateringar medan nya enheter med HarmonyOS 2.0 visar världen vad Huawei kan göra utan Google.

Lämna en kommentar