about: blank: Vad är den här sidan i din webbläsare?

Du är förmodligen ganska bekant med din webbläsares adressfält, den textrutan som innehåller webbadressen till den webbplats du befinner dig just nu, men du kanske har varit förvånad över att se om: tomt där istället för en faktisk webbadress .

Sunt förnuft har förmodligen redan hjälpt till att göra det uppenbart att den tomma delen av om: tom är tydligt relaterad till det faktum att du tittar på en helt tom sida i din webbläsare.

om: blank.

Du kan prova själv just nu. Öppna bara en annan webbläsarflik eller ett annat fönster och skriv följande exakt och tryck sedan på ange:

about: blank

Inga mellanslag, inget http eller www - bara de två orden med ett kolon i mitten. En tom sida bör "laddas" omedelbart.

Lätt nog ... men vad är poängen?


Varför har webbläsare något om: Tom sida?

Tekniskt sett har webbläsarna som har en om: tom sida en eftersom den är en inkluderad del av URI-schemat, en kvasistandard uppsättning regler för hantering av interna kommandon som webbläsaren har valt att implementera.

Med andra ord, about: blank är bara ett av flera om: [command] -alternativ som finns tillgängliga i om-samlingen, var och en kan användas för att utföra en viss funktion i webbläsaren. Att förorda kommandot med om gör det tydligt för webbläsaren att du vill göra en lokal, intern sak, inte besöka en verklig webbsida.

exekvera about: blank i nästan vilken webbläsare som helst, som Chrome, Firefox, Edge eller Safari och till och med mobilwebbläsare, visas en tom sida. Det är egentligen det enda om kommandot som stöds väl i alla webbläsare.

Några andra vanliga inkluderar om: om, som listar alla tillgängliga kommandon eller mer om webbläsaren, ca: plugins, som visar plugin- och tilläggsinnehåll som är installerat, och om: cache, som visar information om vad som är lagrat i cachen.

De flesta webbläsare kommer att översätta dessa om kommandon till mer anpassade interna webbadresser men så vitt vi vet händer det aldrig med ca: blank.

Varför skulle du någonsin använda om: Tomt?

Det verkar som en sådan värdelös funktion - att ladda en tom sida - men det är förmodligen det mest använda om kommandot i en webbläsare och med goda skäl.

En mycket vanlig anledning att använda om: blank är som din startsida. Hemsidan fungerar som en utgångspunkt för din surfning, och även om en sökmotor, webmail-sida eller nyhetswebbplats ibland är ett bra ställe att börja, kommer även den måttliga kraftanvändaren snart att upptäcka att samma sida laddas om och om igen som ny webbläsarfönster behöver öppnas kan bli väldigt irriterande.

Att öppna ett nytt fönster och låta sidan laddas omedelbart, eftersom den är tom, ger dig mer frihet att bestämma vad du gör med den här gången.

En tom hemsida via about: blank är också bra om du har låg bandbredd eller betal-för-användning (uppmätt) anslutning. Det sparar mycket tid och ofta pengar i dessa situationer eftersom en webbsida som inte nödvändigtvis kommer att användas laddas automatiskt om och om igen varje gång webbläsaren öppnas.

Se Så här ställer du in en hemsida i Windows och hur du ställer in en hemsida på en Mac om du är intresserad av att ändra din till ungefär: tom.


Handlar om: Tom skadlig kod?

Nej, absolut inte. Att se om: tomt i din webbläsare betyder inte nödvändigtvis att det är något fel.

Med det sagt, att se det som din hemsida när du inte ställde in det som det, eller att se det hela tiden när du tänkte gå till andra riktiga webbplatser, kan betyda att något är fel och det kan betyda att skadlig kod är eller var inblandad i på något sätt.

När skadlig programvara är inblandad i den om: tomma sidan finns det ofta andra symtom som pekar på det, som slumpmässig text som ställts in som hyperlänkar på webbplatser du besöker, falska popup-meddelanden om virus och annan konstig programvara installerad på din dator som du minns inte att jag satt där.

I värsta fall en oväntad om: tom hemsida är ett symptom på ett problem eller en konsekvens av en sanering av skadlig kod. Om du kan, ändra bara hemsidan tillbaka till vad du hade. Om det inte fungerar, eller om du har en annan anledning att tro att din dator kan vara infekterad, gör en fullständig genomsökning för virus och annan skadlig kod.


Lämna en kommentar