Amazon Prime Video: efter Champions League tittar Amazon på Formel 1


Förhandlingarna är redan långt framskridna och den knut som måste lösas är avgiften: Amazon vill lägga till ytterligare en sport till sitt Prime Video utbud och siktar på toppen

Efter Champions League tittar Amazon nu på Formel 1: "De är en otroligt viktig potentiell partner och en möjlighet för oss att expandera och utveckla vår verksamhet", sa Chase Carey, F1:s verkställande direktör, till Financial Times.

Careys ord till Financial Times visar att detta inte är ett rykte som väntar på att bli bekräftat, utan en verklig förhandling som pågår. Även om det inte kommer att bli en lätt förhandling, eftersom finanstidningen också säger att det för närvarande fortfarande råder stor oenighet om huvudfrågan: hur mycket Amazon kommer att betala för att sända Formel 1-lopp. Detta är ingen liten detalj, men en grundläggande detalj med tanke på de enorma ekonomiska förluster som "Cirkus" drabbades av på grund av Covid-pandemin, som ledde till att halva mästerskapet 2020 sprängdes i luften. Amazons intresse är dock klart och tydligt: att positionera sig som den ledande plattformen för direktsändningar (men även för uppskjutna beställningar) av sportevenemang på högsta nivå.

Förhandlingen

Om Carey tillkännagav förhandlingarna mellan Liberty Media, det företag som äger och förvaltar F1-mästerskapet, och Amazon, är det troligen inte han som kommer att slutföra affären: i januari lämnar Carey sin post som vd för Liberty Media till italienaren Stefano Domenicali, före detta teamchef för Ferraris team och för närvarande vd och koncernchef för Lamborghini.

Carey sade att "aktiva förhandlingar" pågår med Amazon, men det är osannolikt att de kommer att avslutas inom några dagar innan Domenicali, som tillträder Liberty Media den 5 januari, anländer.


Amazon och sport

Amazon är tydligt medveten om vikten av direktsänd sportverksamhet och har redan vunnit sändningsrättigheterna för Amazon Prime Video för den engelska Premier League och för några veckor sedan även för de bästa matcherna i UEFA Champions League och den italienska supercupen.

Men företaget har också fokuserat på cricket genom att teckna ett avtal med Nya Zeelands cricketlandslag, på den amerikanska fotbollsligan genom att teckna avtal med NFL, på tennis med ATP, US Open och WTA (damtennis) och på rugby med Autumn Nations Cup.


Lämna en kommentar