Så här slår du ihop två videor


Har du två eller flera videor som du vill redigera tillsammans men vill inte lägga hundratals euro på professionell programvara? Här är några kostnadsfria och lättanvända alternativ

Tack vare nya smartphones med allt kraftfullare fotokameror kan du nu enkelt filma högkvalitativa videor av dina minnesvärda ögonblick. Men även videor som du kan ladda upp till din YouTube-kanal, om du är en YouTuber eller vill bli det. Eller varför inte, du kan spela in en rolig video bara för att dela den på Facebook eller andra sociala nätverk.

Men om du vill spela in en mer komplicerad video behöver du förmodligen två videokällor för att kunna ändra bilden. Du kan också behöva filma två separata videor på två olika platser. Eller flera separata videor: tre, fyra eller till och med fler. Men sedan finns det ett tekniskt problem: hur kan du sammanfoga två videor till en om du inte har ett professionellt videoredigeringsprogram som Adobe Premiere för PC eller MAC? Lyckligtvis finns det många gratis program för Windows- och macOS-datorer, liksom praktiska appar för att ansluta videor direkt från din smartphone. Men det finns också ett tredje alternativ: ladda inte ner någon programvara och sammanfoga videor via en onlinetjänst.

Hur man sammanfogar två videor på PC och Mac

Användning av ett kostnadsfritt program för PC eller Mac har länge varit det enda alternativet för att sammanfoga videor. Detta alternativ har nackdelen att det tar upp utrymme på datorns hårddisk, men det erbjuder mycket mer möjligheter än att bara sammanfoga två filer. Ett av de bästa gratisprogrammen är Avidemux, som är öppen källkod och fungerar på Windows, Linux och till och med Mac. Ett bra alternativ, men endast för Windows, är Movavi Video Editor. Ett tredje alternativ är Free Video Joiner.


Hur man sammanfogar videor på sin smartphone

För att sammanfoga videor via din smartphone kan du använda appar som VidTrim (Android) och iMovie (iOS). Med dessa appar kan du enkelt sammanfoga flera videoklipp utan att behöva ladda ner dem till din dator eller Mac eller ladda upp dem online. Gränssnittet är bra men begränsas av storleken på din mobiltelefons skärm, och hastigheten på bildrenderingen beror i hög grad på din smartphones processor.


Hur man slår ihop två videor online

Att slå ihop två videor online har fördelen att du inte behöver ladda ner och installera någon mjukvara på din dator eller smartphone, och nackdelen att du måste vänta en stund (ibland en lång stund...) på att de tunga videofilerna laddas upp till servrarna hos den tjänst du valt. De bästa webbplatserna för att sammanfoga videor online är ACConvert och Video Toolbox, som båda är gratis. Med hjälp av dessa webbplatser kan du både slå ihop flera videor till en och tillämpa ett minimum av redigering och effekter innan du sparar filen och laddar ner den.

Lämna en kommentar